2008. augusztus 1.

A SZIDÖK Magyartésen

Molnár Emesével, a Szentesi Ifjúsági és Diák Önkormányzat (SZIDÖK) ifjúsági polgármesterével beszélgetek.

- Emese, mit tudsz mondani a SZIDÖK nyári táboráról?


- Minden évben megszervezzük táborunkat a Ma-gyartési Tábor Központban. Nagyon örültem annak, hogy ebbe a táborba - az eddigiekhez hasonlóan - résztvettek a Szolnoki Diák Tanács, valamint a Nagytőkei Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat képviselői is. A három település ifjúsági önkormányzata több közös programot is szervezett már és ezért jó volt, hogy ismét találkozhattunk. A különböző képzési tréningek mellett - amit a "Törődés" Alapítvány trénerei tartottak - természetesen volt idő sportprogramokra és a média műhely foglalkozásaira is. Azt nagyon sajnáltuk, hogy az időjárás miatt a strandi program elmaradt, de megegyeztünk abban, hogy jövőre bepótoljuk.

- Milyen kiemelkedő nyári programotok volt még?


- Franciaországban "La forum éduquer pour demain" címmel rendeztek nemzetközi konferenciát. A francia FRANCAS szervezte a konferenciát, ahol tizenkét országból jöttek a résztvevők. A konferencia célja az volt, hogy minél több, a gyakorlatban már bevált projektekkel ismerkedjenek meg az érdeklődők. Magyarországról az úgynevezett Szentesi modell - a SZIDÖK projekt - került bemutatásra. A szabadidőben megismerkedhettünk más nemzet fiataljaival is. Sor került egy francia nyári tábor megtekintésére is. Nagyon sok élményben volt részük a képviselőinknek.

- Mi várható még ezen a nyáron?


- Augusztusban a németországi Zethauba készül a SZIDÖK küldöttsége. Itt a szentesi modell ismertetése mellett a környezetvédelemről is szó lesz. A SZIDÖK felügyelete alatt álló Magyar-tés-Zalota természetvédelmi terület bemutatására is sor kerül.

Pataki Katalin