2008. augusztus 1.

Kerékpárút is épül

Zöld jelzés a körforgalomnak

A rekonsrukció ez évre enynyi volt. Ha lesz pénze a cégnek tovább folytatja a 2. ill. 3. lépcsőfokban.

A képviselő-testület júniusi ülésén elfogadta a Tóth József utca-Csongrádi út találkozásánál lévő csomópontban a körforgalom kiépítését. Gyakorlatilag - képviselői indítványra - határozatot hoztak a Klauzál utcai körforgalom előkészítéséről is. Lapunkban már megírtuk, hogy a mosonmagyaróvári mintára kialakított úgynevezett mobil körforgalomhoz gyakorlatilag nem kell nagy útburkolatbontás. A korábbiakhoz képest annyi változás történt, hogy a Petőfi komplexum fölújítási munkálataival eredetileg a Kossuth utca déli oldalára tervezett kerékpárút átkerül az északi oldalra, így a kerékpáros átvezetést a Tóth József utcai, illetve a Klauzál utcai körforgalomnál is ennek megfelelően kell megoldani.

A polgármesteri hivatal műszaki osztályán Cseuz Csaba főelőadó érdeklődésünkre elmondta, hogy mielőtt a munkálatok elkezdődnének, a Tóth József utcánál szeretnék, ha a leendő út- és járdaburkolatok alatti közművek rekonstrukcióját az üzemeltetők elvégeznék. A Dégáz Rt. a saját hálózatát már a Klauzál utcánál elvégezte, a cég tulajdonképpen a gázvezeték rekonstrukciójával a Rákóczi Ferenc utcai csomóponttól - itt a felújítást 2 évvel ezelőtt elvégezte - halad a Kossuth Lajos utcán. (Úgy tudjuk, hogy a rekonstrukcióra idén már nem jut több pénz, ha mégis, akkor a cég tovább folytatja a munkát a 2-es, illetve a 3-as lépcsőfokban.) A Szentesi Városi Szolgáltató Kft. részéről is felmerült az igény a távhő-vezeték rekonstrukciós munkálatainak elvégzésére. Erre azonban még nincs meg a pénz, de attól függetlenül a csöveket ők is lerakják a Tóth József utca-Csongrádi úti csomópontba.

A tervek elkészültek, Cseuz Csaba szerint várhatóan augusztusban nekilátnak a munkának. A képviselő-testület egyelőre a Tóth József utcai körforgalomhoz biztosította az előirányzatot. Az előkészületi munkálatok már folynak, a geodéziai kitűzés is megérkezett hozzá, de azon még nincs rajta az északi oldali kerékpáros átvezetés. Tehát a tervezőnek adott esetben még módosítani kell. A Kossuth utca forgalomcsillapítását egyébként még 2005-ben megtervezték, a dolog érdekessége az, hogy most 2008 van, s a terv a már elmondottak szerint módosul. A kerékpárút sikeres pályázat függvénye. Ez összetettebb pályázat, hiszen ingatlanokat is érint.

(lovas)