2008. augusztus 1.

Belemancsoztak a libamájba

Kétszáz ember utcára kerülhet

Legutóbbi beszélgetésünket úgy zártuk Magyar József vezérigazgatóval, a Hungerit Zrt. első emberével, hogy reménykednek, a Négy Mancs állatvédő szervezet majd csak meggondolja magát. Nem így történt. Magyar József szavaival élve a hadjárat tovább folytatódik a cég ellen, és úgy néz ki, hogy az közel 200 ember állásába kerül.

A tavalyi esztendővel a legjobb évét zárta a Hungerit Zrt., most talán majd a legrosszabbat, jelenti ki a vezérigazgató, aki szerint három okra vezethető vissza az egész. Már tavaly novemberben-decemberben látszott az eredményen, hogy valami nincs rendben, magasra emelkedtek a felvásárlási árak, amit azután nem tudtak továbbadni a kereskedelem, illetve a fogyasztók felé. Így a vállalatnál az első tíz hónapban keletkezett eredmény nem nőtt, hanem csökkent.

- Eljött az újév, a január, mi ott álltunk minden tartalék nélkül, a magas felvásárlási árak maradtak, az értékesítési árak úgyszintén, de olyan alacsonyan, amilyenen voltak - mondja a vezérigazgató. - Ez havonta nagyon komoly veszteséget szült. Aztán itt van az erős forint kérdése. Mi 253 körül terveztük be a forintot egy euróval, ezzel szemben volt, amikor csak 228 körül tudtuk eladni a valutát. Az ember számol, és azonnal rájön, hogy egy millió eurón máris bukott 20-22 millió forintot. Ez utóbbi tényezőre nem tudtunk, nem lehetett felkészülni. És talán a harmadikra sem. Ez a Négy Mancs Állatvédő Szervezet bojkottja. Már tavaly elkezdtek dolgozni, csak akkor nem csináltak olyan káoszt a piacon, mint napjainkban. Megkeresték az áruházláncokat, elindult egy "terrorhadjárat" a Hungerit cég ellen, hogy azok az áruházláncok, akik vásárolnak libát, kacsát, bárminemű baromfit, az csak olyan vágóhídról vásároljon, amelyik nem vág hízott árút.

A Hungerit ilyen - mondja a vezérigazgató. - Így belekerültek a hadjáratba, és szerinte is nagyon nehéz tudomásul venni azokat a döntéseket, melyeket az áruházláncok képviselnek, hogy hallgatva a Négy Mancsra, amely aránylag kis embercsoportot képvisel, nem engedik a Hungerit termékeket az áruházakba.

- Valamennyit beengednek - folytatja -, de nem azt a volument, amennyit feldolgoztunk, vágtunk. Közel 5 ezer 500 tonnás raktárkészletünk van, amit hűteni, finanszírozni kell. Ez már azért van, hogy a tavalyi exportunk 80 százalékra visszaesett. A Négy Mancs miatt.

Magyar József azt mondja: el kellett dönteniük, hogyan tovább. Megmentik a munkák kétharmadát adó termelést, és az egyharmadát adó hízott liba, kacsa feldolgozását megszüntetik. Végül is abban maradtak, hogy a hízott áruk vágásával felhagynak. Ez éves szinten 8-9 milliárd forint árbevétel kiesést jelent. Az eddigi 33 milliárdos árbevétel lecsökken 20-24 milliárd forintra. Azzal együtt a nyereség is arányosan kisebb lesz.

- Innentől kezdve a kör bezárult - folytatja a vezérigazgató. - A Négy Mancs akaratának engedve abbahagyjuk a hízott liba-kacsa feldolgozását. Ezáltal 200 ember munkája szűnik meg a vágósoron. Továbbmenve a beszállítók, a libatömők sorsa is bizonytalanná vált.

- A Négy Mancs szervezet szerint brutális az, ahogyan tömik a jószágokat. Ön hogyan látja?


- Ma már teljesen más, sokkal humánusabb módszerrel tömik az állatokat, mint régebben. Úgy gondolom, hogy ez ezt a szervezetet nem érdekli, csak egy dolog lebeg előttük az, hogy a hízottliba-előállítást Magyarországon meg kell szüntetni. Egyelőre csak Magyarországról szól a fáma, de majd mennek tovább. Azokat az országokat tudják megtámadni, ahol van fogadókészség a felhívásuknak. Franciaországban, ahol védetté nyilvánították a hízott libamájat, ott nem foglalkoznak velük. Ott az állatvédők nem tudnak célt elérni ilyen érvekkel.

- Az áruházláncok hagyják mindezt, ők nem a vevők érdekét képviselik?


- Az áruházláncok úgy látszik, nem merik fölvállalni az ütközést a médiával, hogy ők olyan árut kínáljanak, amelyik állítólag kínzott állat húsából származik. Szerintem erre is volna megoldás. Mégpedig az, hogy ne a Négy mancs és ne az áruházlánc egy szem beszerzője döntse ezt el, hanem a dohánygyárakhoz hasonlóan követeljék meg azoktól a vágóhidaktól, amelyek hízott árut vágnak, rakják rá olvasható betűvel, mint a cigarettára, hogy az hízott áruból származó hús, aztán a fogyasztó döntse el, hogy megveszi-e, vagy sem.

- Mi lesz az Ön által említett árukészlet sorsa?


- Remélem, hogy az év végére kifut. Bízom abban, hogy az áruházláncok tudomásul veszik majd, hogy mi szeptember 1-jétől nem vágunk hízott libát, ezt megértik, és vesznek majd Hun-gerit-terméket.

- Mikor kezdik el a létszámleépítést?


- Már most folyamatosan végezzük, a dolog szeptember 1-jén ér el a csúcspontjára. Nagyon sajnálom azokat az embereket, akik végig dolgoztak, hitelük van, a munkájukkal sem volt eddig semmi baj, mégis el kell küldenünk őket. Nem tudunk mást tenni. Augusztus 18-án Budapesten, a Négy Mancs irodájában találkozom az osztrák székhelyű német cég vezetőjével, kíváncsi vagyok, mi lesz a tárgyalás menete.

- Azért beruházásról is beszélhetünk.


- A vízi-szárnyas vonalon lesz beruházás, ahol automata kiemelő-berendezéseket helyezünk el, megszüntetve ezzel a legnehezebb fizikai munkát. A 30 százalékos előleget kifizettük, a gépeket már gyártják, előreláthatólag december 10-re leszállítják a berendezést. Ezt be kell szerelnünk, de lehet, hogy a nagy semmibe. Meglehet, hogy még profitálunk belőle, vagy valaki más. Ma még nem tudni.

Lovas József