2008. július 25.

Kis kukta

Hideg gyümölcsleves

Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg sárgabarack, 4 evőkanál citromlé, 1/2 sárga húsú dinnye (40 dkg), 1/2 zöld húsú dinnye (40 dkg), 50 dkg görögdinnye, 5 dl muskotályos fehérbor, 4 evőkanál méz, 2 csipet őrölt fahéj, 1 púpos evőkanál étkezési keményítő. A díszítéshez szükséges néhány mentalevél.

Előkészítés: A sárgabarackokat megmossuk, félbevágjuk, kimagozzuk, felaprózzuk és meglocsoljuk a citromlével, hogy meg ne barnuljon. A dinnyéket felvágatlanul megmossuk, megtörölgetjük, félbevágjuk, magjaikat eltávolítjuk.

Elkészítés: A dinnyék húsából karalábévájóval összesen 28-30 golyót formálunk, félretesszük a díszítéshez. A maradék dinnyehúst evőkanállal kivájjuk, majd a borral, a mézzel és a fahéjjal együtt a sárgabarackhoz keverjük. Fedő alatt, mérsékelt tűzön 15 percig forraljuk, végül péppé turmixoljuk. Az étkezési keményítőt 2 evőkanál hideg vízzel simára keverjük, a leveshez adjuk és éppen csak felforraljuk vele. Hideg vízbe állítva lehűtjük, aztán lefedjük, és 3 órára betesszük a hűtőszekrénybe. Tálaláskor erőleveses-csészékbe vagy mély üvegtálkákba szedjük a jól behűtött levest, arányosan elosztva beletesszük a dinnyegolyókat, és mentalevélkékkel díszítve kínáljuk. Külön tálkában vaníliás cukorral ízesített tejszínhabot adhatunk hozzá.

Gyömbéres-citromos spagetti

2-4 személyre: 50 dkg spagetti, 1 citrom, 1 nagyobb diónyi gyömbér, 1 csokor újhagyma, 1 rúd zöldfűszeres vaj.

Előkészítés: Vizet forralunk a tészta főzéséhez. A meghámozott gyömbért lereszeljük. A megtisztított újhagymát kisebb darabokra vágjuk.

Elkészítés: Felforrósítjuk a zöldfűszeres vajat és megpirítjuk benne a hagymát a gyömbérrel együtt. Belereszeljük a citromhéjat és belecsavarunk fél citrom levét, majd összeforraljuk. A sós vízben megfőtt és leszűrt tésztát összeforgatjuk a fűszeres, citromos vajjal és ételünket forrón tálaljuk.