2008. július 25.

Horgászsikerek a Kis-Dunán

Újszászi Richárd a versenyen

Remek eredményt ért el két szentesi fiatal horgász a közelmúltban, a csepeli Kis-Duna ágban megrendezett országos egyéni nevezéses versenyen. Újszászi Richárd a nyolcadik, Halász-Szabó Imre a 15. helyet szerezte meg, ami azt jelenti, hogy bejutottak a július 31. és augusztus 3-a közötti balatoni viadalra. Itt már a horgászválogatott tagjaival is fel kell venniük a versenyt.

Halász-Szabó Imrével a csepeli verseny történéseit elevenítettük fel.

- Melyek voltak a verseny legfontosabb szabályai? Milyen volt ez a régi Duna szakasz?

- Egyszerre egy gyűrűs bottal, egy horoggal lehetett horgászni, 25-30 méterre, egypontos rögzítésű úszóval. Fenekezni nem lehetett, az ólmozás 10 százaléka érinthette a medret. A verseny három napos volt, egy-egy napon a három órás versenyt két órás felkészülési idő előzte meg. Tízméterenként voltak felállítva a horgászhelyek, azt, hogy ki, hol horgászik, minden nap sorsolással döntötték el. Mindig a szélső helyeket emelték ki, akit az egyik nap ilyen helyre sorsoltak, az másnap már nem ülhetett itt, mert előnyt jelentett a horgászatban. Sajnos mindhárom napon középen kellett horgásznom. Enyhén áramló volt a víz, erre is fel kellett készülnünk, már három nappal a verseny kezdete előtt elutaztunk a helyszínre gyakorolni.

- Mivel horgásztak, és milyen eredménnyel?

- Kizárólag szúnyoglárvával horgásztunk, keszegre ez a legjobb. Átlagban 4-5 kilogramm halat fogtam, vasárnap hat kiló jött össze. Elsősorban keszeg akadt horogra, de volt közte egy kilós dévér is, ami "megdobta" a súlyt. Az első nap a keszeg nem nagyon evett, próbálkoztam különféle botokkal, végül a sneciből jött össze a kívánt mennyiség. Az első napon a szektorban harmadik lettem, ami - mint később kiderült - elég is volt a továbbjutáshoz. Összesítésben a 15. lettem, Újszászi Richárd viszont a 8. helyen jutott tovább.

- Hol rendezik a következő fordulót?

- Az ország keleti és nyugati feléből továbbjutott 25-25 versenyző érkezik Bala-ton-újlakra, ahol a mezőny kiegészül a horgászválogatott keret tagjaival. Ricsivel már a hét elején leutazunk, teszteljük a pályát, ami még azoknak is újdonság lesz, akik korábban már horgásztak itt, ugyanis a versenypálya annyira hínáros, hogy a helyszínt pár kilométerrel odébb helyezték. 11,5-13 méter hosszú horgászbottal versenyzünk majd, amihez maximálisan három méteres szerelék lesz rögzítve.

- Az Országos Horgász Csapatbajnokságon viszont kevésbé voltak sikeresek.

- A megyei egyéni bajnokság első öt helyezett férfi versenyzőjéhez csatlakozott a legjobb női, ifjúsági és gyermek versenyző, így alkottuk a Csongrád megyei válogatottat. A szentesieken kívül kiszombori, makói horgásztársak is szerepeltek a csapatban, akikkel a bajnokságban a tizedikek lettünk, és mivel nem kerültünk be az első kilenc közé, így a másodosztályba csúsztunk viszsza. Célunk nem lehet más jövőre, mint visszaszerezni az első osztályú tagságunkat.

H.V.