2008. július 25.

A Bertók SC nehéz éve

Vízilabda OBI/B

A 2007-2008-as bajnoki idény kezdete előtt sötét felhők tornyosulnak a Bertók SC OBI/B-s vízilabda csapata felett. Ennek ellenére, ha nehezen is, de végig játszották az idényt.

Dr. Bertók Gyula az együttes elnöke, játékosa, edzője kérdésünkre válaszolva értékelte a hátuk mögött hagyott kemény évet.

- Valóban nagyon nehéz körülmények között kezdtük a bajnokságot. A feltételek nem nagyon változtak. Véleményem szerint pozitív irányba nem is fognak. Közismert, hogy az OBI-es csapat is nehézségekkel küzd. Az ő létezésük nagyban befolyásolja a mi helyzetünket is. Van egy idősebb magja a Bertók SC-nek, akik másfél évtizede játszanak az OBI/B-ben. Nagy lelkesedéssel és odaadással, de az idő vasfoga minden játékosba belemar. Vannak fiatal társaink is, sajnos nagyon kevesen. Az idén többször előfordult, hogy hét-nyolc sapkát sikerült kiosztani a mérkőzés elején. Szomorú, de nem tudott összejönni annyi srác, hogy a tizennégyes keretet kitöltsük. Legjobb esetben tizenhárman szoktunk ülni a kispadon - mondta dr. Bertók Gyula.

A bajnoki szerepléssel kapcsolatban így vall az elnök: - Vegyes érzelmek kavarognak bennem. Akik nálunk játszanak, mindent megtettek azért, hogy nyerjünk. Ebben biztos vagyok. Az objektív körülmények nem teszik lehetővé, hogy napi szinten tartsunk edzéseket. A medence használati-díj számunkra megfizethetetlen. Játékosaink közül sokan más városban dolgoznak, tanulnak. Igazából csak hétvégén tudunk összejönni. A bajnokságban tizennegyedik helyen zárt a csapat, az Egri Vízmű és a Békéscsaba együttesét előztük meg. Azt viszont a legnagyobb lelki nyugalommal ki tudom jelenteni, hogy a legtöbb gárdának súlyos gondokat okoztunk, még ha kikaptunk is. Van bennünk tartás és senki ellen sem álltunk ki feltartott kézzel. Voltak nagyszerű mérkőzéseink, gondolok itt a Kecskemét ellenire (az alsóház első helyezettje). Hazai pályán legyőztük őket, magabiztos, nagyszerű játékkal. Megemlítem még a Vasi Aligátorok (Szombathely) elleni idegenbeli sikert is. A győzelem értékét növelte, hogy azt nyolc játékossal értük el úgy, hogy az ellenfélnél jó néhány játékosa OBI-es múlttal rendelkezik. Az említett körülmények után nyugodtan kijelenthetjük, hogy nem kis fegyvertény volt a siker.

Az egyéni teljesítmények értékelésénél dr. Bertók Gyula hangsúlyozta: - Nem létezik olyan játékos, aki minden mérkőzésen ugyanúgy teljesít. Negatív értékelést nem is akarok tenni senkiről. Úgy érzem ez nem lenne korrekt a részemről. Pozitívan tudok nyilatkozni több játékosról is. Szeretném kiemelni a kapus Ormai Zoltán teljesítményét. Melkhun Tibor védőjátékát, aki emellett a gólerős támadójátékban is szerepet vállalt. Orosz Róbert center játékát, de Piti László és Zentai Ákos hozzáállását is meg kell említenem. Egyébként azt gondolom a csapat minden játékosa a maximálist akarta nyújtani.

- Ön hármas feladatot lát el, hiszen elnök, játékos és edző is. Ez nem túl sok feladat?

- Mind a három feladat egész embert követel, ebből adódóan követhetek el hibákat. Ilyen például ha nem megfelelően cserélek, vagy nem veszek észre egy hibát a vízben. Éppen elég lenne, hogy magam is megfelelőképp játsszak. Nagyon nehéz. Kifejezetten zavar, hogy nincs edzőnk, s így nekem kell ellátni az ezzel járó dolgokat. A feladat tehát sok, de egyelőre a szükség törvénye szerint alakult így.

- A jövő?

- Leszünk vagy nem leszünk. Nagyon kétséges a csapat helyzete. Egy biztos, nagyon szeretem a vízilabdát, s rajtam kívül még jó néhányan szerelmesek a játékba. Szeretnénk folytatnia sportot. Nem döntöttem még el, hogy nevezünk-e. ha az eszemre hallgatnék, akkor azt mondanám, hogy nem nevezünk, de lehet, hogy a szívemre hallgatok majd. A szívem pedig azt mondja, hogy nevezzünk.

DVZ