2008. július 25.

Érteni a lovak nyelvén

A lovaglás nem a ló hátán kezdődik - vallja Istenes Csilla, aki az idén a sokadik lovas tábort szervezi meg tanyáján. Az IC Ranch nem messze a várostól, közel a Tiszához ideális helyszín a szabadság megérintéséhez.

Azok a gyerekek is jelentkezhettek, (már betelt az egész nyári táborkeret) akik még soha sem ültek lovon. Az sem baj, ha kicsit fél egymástól a ló és a lovas. Az 5. nap végére azonban kialakul köztük az együttműködés, ami egyben a lovaglás élményét is jelenti.

- Úgy gondolom, aki lovagolni akar - mondja a táborvezető, annak először meg kell ismernie a lovat. A jó lovas ugyanis tud kommunikálni a lovával, ostor helyett a testbeszédre helyezi a hangsúlyt. Ez csak úgy megy, ha értjük a ló nyelvét. Meg kell tanulni például azt a legegyszerűbb dolgot is, hogyan menjünk oda egy lóhoz. A ló ugyanis zsákmányállat, hátrálni fog, ha szemből akarjuk megközelíteni.

Istenes Csilla módszere (amerikai kifejezéssel, "horse-manship") a lovak között megfigyelhető viselkedésre épít. Ez egy erőszakmentes bánásmód. Az így képzett lovak nyugodtak, engedelmesek, és ami talán a legfontosabb, nem idegenkednek az ember társaságától.

- A mi célunk az, hogy a hozzánk járó lovas (gyermek) általános jártasságot szerezzen. Ha az élete során bármikor a közelébe kerül, biztonsággal tudjon felé menni, bártan tudjon hozzá nyúlni - magyarázza Istenes Csilla.

Éppen ezért itt nem ülnek egész nap a ló hátán a gyerekek. De megtanulják, hogyan kell megsimogatni, lecsutakolni az állatot, a legelőre kivezetni vagy futószáron lefárasztani. S nem utolsó sorban a helyes ülést is elsajátítják.

- Nagyon fontos lépések ezek. Ha nem ismerjük az állat igazi beszédét, és nem alkalmazkodunk, akkor ő sem fogja tudni, mi mit akarunk. A lovas tanul meg a ló nyelvén és nem fordítva.

Ahogy Robert Redford tette a Suttogó című filmben. Bár ilyen szinten senki sem fogja érteni a lovakat egy hét után, de ha elég kitartása van, jó lovas válhat belőle.

A táborba eljött gyerekek így a lótartás mindennapjait is megismerik. Persze egyéb programokat is szerveznek nekik, délutánonként kézműveskednek, számháborúznak, elmennek a Tiszához, bejárják a környéket kerékpárral vagy gyalogosan, vagyis élményt gyűjtenek. Ez utóbbiból pedig nincs hiány.