2008. július 25.

Bőrünk nem felejt

Fokozatosan, lépésekben a barnulás felé

Az UV-B sugárzás értéke idén már többször elérte a 8-as extrém szintet. Ezért a szakértők folyamatosan felhívják a figyelmet bőrünk védelmére, melyet többek között naptejek és napolajak használatával érhetünk el. Ezekből azonban korántsem mindegy, hogy mit használunk.

Mint ahogyan azt Dr. Kis-péter Ágnes bőrgyógyásztól megtudtuk: fontos, hogy melyik bőrtípusba sorolható bőrünk, tehát hol helyezkedik el az egyes bőrtípus, azaz a legfehérebb, legérzékenyebb, illetve a sötét színű bőr között.

- Természetesen az egyes bőrtípusok más-más fényvédőkrémet, naptejet igényelnek. Azt javaslom, hogy ne a boltokban keressünk fényvédő krémet, hanem lehetőleg a gyógyszertárakban kapható gyógykozmetikumokat használjuk. Fontos az is, hogy a nyarat mindenképp magas faktorszámú, 50-es fényvédővel kezdjük. Amikor pedig már van egy kellemes alapszínünk, tehát ha a bőr már védekezik a nap ellen, akkor alacsonyabb faktorszámú napolajat is használhatunk. Arra is oda kell figyelni, hogy szenvedünk-e valamilyen betegségben, vannak-e fokozott fényvédelmet igénylő bőrbetegségeink, szedünk-e olyan gyógyszereket, amelyek rendszeres használata fényérzékennyé teszi a bőrt. Utóbbi csoportba tartoznak például a vérnyomáscsökkentők, az antibiotikumok és a pajzsmirigy gyógyszerek - hívta fel a figyelmet a főorvos, aki lapunk kérdésére elmondta, hogy a szolárium használatát általában nem javasolják a bőrgyógyászok. Az emberek egyre inkább félnek az anyajegyek megjelenésétől, amelyet a szoláriumozás egyértelműen produkál amellett, hogy öregíti a bőrt.

- A gyakorlatban is lehet látni, hogy akik rendszeresen járnak szoláriumba, azoknak sokkal öregebb a bőrük a koruknál. Bőrünk nem felejt, összegződik benne a gyermekkorunktól kezdve bennünket ért fényhatás, naphatás és sugárzás. Még az 50-80 évesek bőrében is ott van a gyermekkori napfény hatása. Éppen ezért fontos bőrünk kímélése, és az, hogy folyamatosan, már áprilistól kezdjük el hozzászoktatni a természetesen napfényhez. Először csak negyed vagy fél órát tartózkodjunk a levegőn, majd lassan, lépésről-lépésre emeljük az adagot - hívta fel a figyelmet a doktornő.

A napfény káros hatásainak egyébként azok vannak a leginkább kitéve, akik munkájuk vagy egyéb elfoglaltságaik miatt szinte folyamatosan kint vannak a szabadban. Tehát például azok, akik mezőgazdasági munkát végeznek vagy utat építenek, kőművesként dolgoznak. Azok is nagyon veszélyeztetettek, akik egész évben alig vannak kint a levegőn, alig éri őket napfény és a nyári szabadság két hete alatt reggeltől estig napoznak, hogy behozzák lemaradásukat. Ők könnyen leéghetnek és jelentkezhet náluk egy akut bőrgyulladás. Ilyenkor bepirosodik, érzékennyé, fájdalmassá, duzzadttá válik a bőr, utána pedig be is hólyagosodhat. Emellett általános tünetek is jelentkezhetnek, köztük fejfájás, hányinger, általános rossz közérzet, esetleg mérsékelt láz is abban az esetben, ha a leégéssel együtt egy kis napszúrást is kapott a beteg.

- Leégéskor nagyon fontos, hogy hűtsük a bőrünket. Tehát naponta többször alig langyos vízzel tusoljunk, és lehetőleg mindentől kíméljük a bőrt. Ameddig gyulladt, addig szappant, tusfürdőt, habfürdőt egyáltalán ne használjunk, hanem inkább a gyógyszertárakban kapható kímélő mo-sakodókenőcsökkel tisztálkodjunk és gyulladáscsökkentő kenőcsöt is használjunk. Ezen kívül figyelni kell a bőséges folyadékbevitelre, és napokig kerülni kell a napsütést. Azonban vannak olyan esetek is, amikor komolyabb gyógyszerre is szükség van. Ha pedig lezajlott a bőrgyulladás, akkor fokozatosan kell ismét hozzászoktatni bőrünket a naphoz - ismertette a teendőket dr. Kispéter Ágnes.

A napégés viszonylag gyorsan lezajlik, de az igazi veszély abban van, hogy ezzel például megalapozhatunk egy több évtized múlva kialakuló bőrrákot. Elég azonban csak az időskori elszarusodási zavarokra gondolni, ami az arcon is jelentkezik. Ez nagyon kellemetlen és kezelendő. És ha valaki már gyermekkorától kezdve vigyáz a bőrére, akkor ezeket a betegségeket el lehet kerülni.

A doktornő azt is elmondta, hogy napozás után érdemes odafigyelni a hidratálásra. A legjobb, ha speciális, napozás utáni testápolót használunk, de ha az nincs, akkor bármilyen testápolóval is utánzsí-rozhatjuk bőrünket. Ha pedig napokig nem múlik a napégés tünete, akkor mindenképp érdemes bőrgyógyászhoz fordulni, melyhez beutaló sem szükséges. Minden munkanap reggel fél 8-tól délután fél 2-ig fogadják a betegeket a bőrgyógyászati szakrendelésen.

Cseh-Lakos