2008. július 25.

Az együttgondolkodás egyeteme

Brüsszeli támogatásból új tagozat

A Tiszai Euroatlanti Nyári Egyetem a reneszánsz évében és jegyében zajlott ezen a héten. A HM Honvéd Kulturális Szolgáltató Kht. tizedik évébe lépett népszerű rendezvényén ez abban érhető tetten, hogy az egyetemük is változás, újjászületés előtt áll.

A július 20-án megnyitott egyhetes kurzus több évfordulóról is megemlékezik, így az idén 200 éves magyar tisztképzésről (amiből kiállítást is rendeztek a Hegedűs László Helyőrségi Klubban), a magyar honvédség 160 évvel ezelőtti megalakulásáról, valamint Mátyás király trónra lépésének 550. évfordulójáról. Évről-évre szükséges minden ember történelmi identitását megerősíteni, s nem csak az évfordulók kapcsán - fogalmazta meg Túri Andrea a nyári egyetem lényegét. A helyőrségi klub korábbi igazgatója tevékenyen részt vett a program életre hívásában, s ma is segíti a jelenlegi intézményvezetőt a szervezésben. Arról kérdeztük, mennyit változott dédelgetett nyári egyetemük az elmúlt évtizedben? - 1998-ban született a gondolat - mondja. - Tóth Zsigmond, Tinódi-díjas népművelő keresett országos viszonylatban olyan partnereket, főleg a helyőrségi klubokban, akik részt kívánnak venni az euroatlanti gondolatok közvetítésében. Szentesen egyedülálló módon nyári egyetemet hoztunk létre, amely közművelődési szakembereket, hivatásos katonákat, a Magyar Atlanti Tanács és a Honvédség és Társadalom Baráti Körök vezetőit fogta össze az első években. 2003-ban kapott akkreditá-ciót az egyetem, ekkor már nem csak a NATO-ról volt szó, hanem az Európai Unióról is. Így született meg a tematika, ami biztonságpolitikával, humánerő gazdálkodással, gazdasággal foglalkozik, elméletben és gyakorlatban. Ez most az ötödik év, a nagy változás az, hogy a biztonságpolitikai blokk tematikája Brüsszelben elnyerte a NATO tetszését, ezáltal anyagilag is támogatták a programot. Ebből hoztuk létre a nemzetközi kapcsolatok tagozatát, Deák Péter biztonságpolitikai szakértő és Koós Anna bölcsész vezetésével, s 10 fő vesz részt rajta.

- Hosszú út vezetett eddig - teszi hozzá Berki Gáborné igazgatónő. Sikerült felvennünk a kapcsolatot Rábai Zsolttal, a NATO-központ egyik régióigazgatójával. A szervezet honlapján közzétett felhívásra küldtük el pályázatunkat, ebben részletes költségvetési tervezetet is benyújtottunk, megjelölve, mire szeretnénk támogatást. Nyert a pályázatunk, így az idei kurzusunkat 1 millió forintnak megfelelő euróval támogatják.

Túri Andrea elmondta, most következik az akkredi-táció meghosszabbítása. El kell gondolkozniuk, hogy az eddigi tematikán milyen mértékben kell változtatni a kornak megfelelően. Tartalmas öt évet zárnak most, megcsinálva a minőségbiztosítást, történelmi túrákat téve Gyulára és Kolozsvárra. A programfelelős még egy fontos dolgot megemlített: annak idején mindig az jelent meg előtte, hogy alkotóműhellyé váljon a nyári egyetem. Helyt kell adni annak, hogy együtt gondolkodjanak, elmélkedjenek az emberek különböző témákról, s közösen jussanak újszerű gondolatra. Azt is elárulta, olyan "apróságoknak" is örülnek, hogy egyre szebb pályázatokat adnak be a hallgatók.

A bentlakásos hallgatói létszámot 40 főben maximálták. E fölé menni Berkiné szerint nem lenne értelme, hiszen akkor a nyári egyetem elvesztené műhelymunka jellegét. A létszám ezúttal is betelt, s a diákok, huszonévestől a nyugdíjas korúig idén is kiváló előadókat hallgathattak, köztük Vadai Ágnes államtitkárt és Keleti György országgyűlési képviselőt, ezúttal szentesi helyszíneken, de csongrádi zárással.

D. J.