2008. július 25.

Fókuszban a sportorvosok

Sportolni csak egészségesen

Kolonics György tragédiája miatt minden eddiginél nagyobb figyelem terelődik a sportolókkal, versenyzőkkel foglalkozó szakemberekre. Szentesen dr. Szabó Ildikó látja el a sportorvosi teendőket, és végez el évente közel ezerötszáz vizsgálatot, nem kizárólag helyi versenyzőkön. Az utóbbi időszakban gyermek- és felnőtt sportolót egyaránt tiltottak el a további sportolástól, mert kiderült, hogy valamilyen betegségük, pl. szívritmuszavaruk, koszorúér-meszesedésük van.

- Július elseje óta fizetniük kell a sportolóknak a vizsgálatokért, de a pénz nem marad Szentesen.

- Tavaly júliusban vezette be a Sportkórház, hogy az elvégzett vizsgálatokért fizetniük kell az igazolt versenyzőknek. Eredetileg a sportolók tőlünk kaptak volna egy csekket, befizették volna az összeget a postán a Sportkórház számlájára, majd ezt követően jöhetett volna a vizsgálat. Mi annyit egyszerűsítettünk, hogy a rendelőben a pénzt átvesszük, átadjuk a Sportkórház nyugtáját, és mi fizetjük be a vizsgálati díjat. A teljes összeget a Sportkórháznak utaljuk át. Az, hogy kinek és mennyit kell befizetnie, az életkortól és lakóhelytől függ. A szentesieknek 18 év alatt 1000, 18 éves kor felett 2000 forint a térítési díj. Azok a versenyzők, akiknek egyben háziorvosa is vagyok, annyival vannak könnyebb helyzetben, hogy nekik nem kell fizetniük a vizsgálatért.

- Mennyi vizsgálatot végez el egy esztendőben? Milyen időközönként kell megjelenniük a versenyzőknek a sportorvos előtt?

- Mintegy ezerötszáz vizsgálatot végzünk el egy év alatt, a szentesieken kívül a fábiánsebestyéni, az eperjesi, nagytőkei sportolók vizsgálata is itt történik. Előfordulhat azonban az is, hogy mindössze egyetlen sportorvos lesz a megyében, és akkor valamennyi versenyzőnek Szegedre kell majd bejárnia megszerezni az igazolást. 18 év alatt évente kétszer, e fölött évente egyszer kell megjelenni sportorvosi vizsgálaton.

- Volt olyan versenyző, akit a vizsgálati eredményei miatt eltiltottak a sportolástól?

- Gyermek és felnőtt versenyző egyaránt abbahagyta már a sportot, előbbi szívritmuszavar, utóbbi koszorúér-meszesedés miatt, ami magas pulzusszámnál, erős terhelésnél jelentett volna komoly problémát.

- Mennyire együttműködők a sportolók?

- A korábbiakkal ellentétben majdnem mindenki belátja, hogy a saját egészsége sokkal fontosabb, mint az, hogy pecsét legyen az igazolásában.

H.V.