2008. július 25.

Élelmiszerek a rászorulóknak

Harmadik éve érkezik adomány a Baptista Szeretetszolgálat Alapítványtól

Júliusában 25 tonna élelmiszer - liszt, cukor, száraztészta és kakaós ital - érkezett Szentesre a Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány révén. A fejenként 1500 és 2 ezer forintos élelmiszercsomagokat több mint 2500 rászorulónak osztják szét a napokban a Vöröskereszt aktivistái.

A Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány és a Vöröskereszt helyi szervezete közötti kapcsolat még 2006-ra nyúlik vissza, akkor az árvízi védekezésnél a szeretetszolgálat adományt hozott a gáton dolgozóknak. Ezen kívül nagy segítség volt az is, hogy már akkor személyes barátság volt a helyi szervezet elnöke, dr. Molnár Gyula és a Magyar Vöröskereszt főigazgató helyettese, dr. Kató Ernő között. Ő az árvíz idején el is látogatott hozzánk, Kunszentmártonból megérkezve felmérte a helyzetet és az alapítvány nevében több tonna lisztet és száraztésztát ajánlott fel a város lakosainak. - Segítséggel hoztunk el Szentesre 48 tonna lisztet és 5 tonna tésztát, és kiosztottuk a rászorulóknak. A kapcsolat az árvíz után is megmaradt, hiszen abban az évben is kaptunk még egyszer adományt, mely értéke öszszesen 15 millió forint volt - emlékezett vissza a kezdetekre Agócs Lászlóné, a Vöröskereszt helyi szervezetének vezetője.

Tavaly aztán szigorodtak a feltételek, mert a Magyar Vidékfejlesztési Hivatalban felosztották a településeket aszerint, hogy ki melyik alapítványon keresztül juthat adományhoz. Így az előző évben még Szentes és kistérsége, 2007-ben már csak Eperjes, Fábiánsebestyén, Nagytőke és Szentes kaphatott a Baptista Szeretetszolgálat Alapítványon keresztül élelmiszeradományt. Jelenleg Szentes, Fábiánsebestyén és Nagytőke kötött szerződést az alapítvánnyal, így a szentesi Vöröskereszt közreműködésével többezer ember juthatott adományhoz.

Tavaly körülbelül 10 millió forintos élelmiszeradományt osztottunk szét két részletben. A csomagokba liszt, száraztészta és vaníliás ital jutott. A munka rengeteg adminisztrációval jár, hiszen több ezer rászorulót kell egy-egy osztás során regisztrálni. Idén pedig nemrég kaptuk meg az első segélyszállítmányt, melyet most is - mint minden évben - a Hegyi és Társa Kft. munkatársai segítségével hoztunk el Szigetszentmiklósról. Ezért köszönet illeti őket! A csomagokba most a liszt, a tészta és a kakaós ital mellé cukor is került. Az összességében több mint 25 tonna élelmiszert vöröskeresztes aktíváink, a város szociális intézményei és kisebb mértékben a civil szervezetek osztották szét a rászorulók között, akik fejenként maximálisan egy-három kilogrammot kaphattak a különböző élelmiszerekből - mondta el lapunknak Agócs Lászlóné.

Cs. I.