2008. július 25.

Újságplakátok a levéltárból

Régi újságok plakátjai címmel nyílt tárlat az ifjúsági házban. Az egészen szeptember 5-ig megtekinthető levéltári kiállítás egyenes folytatása az elmúlt években elindított nyári sorozatnak.

A művelődési központ felkérésére a levéltár igazgatója, Labádi Lajos a mintegy hétezer darabos plakátgyűjteményükből bemutatta már a közönségnek korábban a '30-as évek moziplakátjait, a század eleji kereskedelmi hirdetéseket, sőt politikai falragaszokat. Ezúttal a két világháború közötti magyar sajtó reklámanyagából válogatott. Felvonulnak a Népszava, az Est, a Szabad Föld és a Rádiós Élet reklámplakátjai, de jellemzőek voltak az élclapok is ebben az időben, ezek is megjelennek. Labádi Lajos aktualitásként említette, hogy idén lépett 40. évfolyamába a városi hetilap, vagyis a Szentesi Élet. Nem hiányzik a helybeli vonatkozás sem. Bár, mint megtudjuk tőle, az országos lapokhoz hasonló kampányt a szentesi újságok nem folytattak, így azokból (Alföldi Ellenzék, Szentesi Lap stb.) csak egy-egy korabeli példányt tudtak a nagyméretű, színes plakátok közé helyezni.

Ami a "nagyokat" illeti, a kiállítást szemlélve kiderül: a korabeli sajtóorgánumok reklámjaikkal magasztos, már-már túlidealizált gondolatokkal, leginkább a magyar nép felemelkedéséért, komoly érzelmi húrokat pendítve szólították meg a reménybeli olvasót. Szemben a mai hírversennyel, amiből ugye, ismerős például "A tájékozottság magabiztossá tesz" szlogen?

Az ifjúsági házbeli kiállítás egyben előkészítője egy nagyobb munkának. A volt megyeházán a levéltárral szemközti folyosó régebben kiállítási hely volt, ide tervezi jövő évre az igazgató egy állandó szentesi sajtótörténeti tárlat létrehozását, melyben nyomdatörténet is helyet kapna. A nagyszabású kiállítás bemutatná az 1821-től megjelent több mint 200 szentesi újságot, valamint fotókon régi nyomdagépeket.

D. J.