2008. július 25.

A demokrácia jegyében

Konferenciák a határ két oldalán

Az Európa Bizottság Fiatalok Lendületben programjának egyik nyertes pályázata kapcsán töltött két napot városunkban 50 fiatal. A kéthetes projekt szentesi állomásán a 16-25 évesek a demokrácia témakörről beszélgettek: kérdés volt a szó jelentése, az aktív közéleti szerepvállalás, a fiatalok aktivitása, tevékenykedése, s ezáltal saját képességeik, attitűdjeik fejlődésének elősegítése.

A találkozóra a Dél-Alföld három megyéjéből, illetve Romániából, a Duna-Körös-Maros-Tisza Eurorégió négy megyéjéből, azaz Krassó-Szörényből, Temes, Arad és Hunyad megyéből érkező fiatalok kiscsoportokban is körbejárták a témákat, mert ahogyan azt a magyarországi ifjúsági segítőtől, Kertész Gábortól megtudtuk egy 50 fős csoporttal nehéz beszélgetni, de kiscsoportokban sokan könnyebben megnyílnak a társaság tagjai, s azok is felszólalnak, akik egyébként nem mernék elmondani véleményüket.

- Szentesen nagyon kedvesen fogadtak bennünket, a beszélgetéseken és a játékokon kívül a Művészetek Házában hastánc előadást is láthattak a csapattagok, akik között vannak romániai magyar kisebbségben élők, valamint romániai román és magyar fiatalok - mesélt Gábor, aki szerint ma nehéz feladat a motiváció megteremtése és a programszervezés a fiataloknak. Ők személyesen és e-mailben keresték fel a résztvevőket, illetve honlapokon is meghirdették a rendezvényt.

Szentes egyébként az egyik állomása egy két éves projektnek, melyre az 1992-ben Jánoshalmán létrejött Erdélyi Hagyományokért Egyesület pályázott. A csoport célja az volt, hogy az áttelepült erdélyieket összefogja és az ifjúságot segítse. A tagok számára fontos a magyar identitás megtartása, a projektek megvalósításához pedig a jánoshalmai információs iroda segíti a pályázatírást, a kivitelezést és végzi a projektszervezést.

- Ezt a projektet is egy pályázat, a Híd a demokrácia felé elnevezésű pályázat kapcsán tudtuk megvalósítani. A kéthetes program állomásai kötött szerepel Szentesen kívül Szeged, Jánoshalma, Kiskunmajsa, Kiskunfélegyháza, Szank, Békéscsaba és Gyula. Románia bánsági részéről pedig Arad, Temesvár, Resicabánya és Déva. Mindenhol találkozunk a helybéli fiatalokkal, akik közül van, aki néhány állomás erejéig csatlakozik hozzánk, de olyanok is vannak, akik csak helyben kapcsolódnak be. Minden állomáson ismertetik a résztvevők saját szervezetük munkáját, célját és az ott folyó ifjúsági munkát. Illetve megpróbálunk közösen megoldást keresni a problémákra és tapasztalatcserével egymást segíteni - tudtuk meg Bajkó Ilonától. A projekt felnőtt segítője és szervezője elmondta, hogy az előző, Guruló kistérség nevű programjukban jött létre a szervezést vállaló csapat. A tagok jövőre ismét két hétig útra kelnek és egy-egy hetet töltenek el a magyarországi és romániai részen.

Akkor azonban szeretnének már egy kiadványt is megjelentetni, melybe összefoglalják az ötleteket és a kidolgozott stratégiákat.

Cseh-Lakos