2008. július 25.

Dr. Imre Ernő 90 éves

"Egyedül Istené a dicsőség."

Bármily hihetetlen, dr. Imre Ernő ny. ref. esperes, városunk díszpolgára ma ünnepli születésének 90. évfordulóját.

Megélt éveinek száma azért hihetetlen, mert ma is élénk szemmel kíséri a napi eseményeket, és nemcsak közölnivalói vannak, hanem figyelemmel és türelmesen hallgatja meg embertársait is.

Budapesten született 1918. július 25-én. Teológiai tanulmányai és lelkésszé avatása után csapdi lelkipásztor, közben 1946-48 között hollandiai ösztöndíjas, majd 1951-től 1991-ig, tehát 40 éven át a szentesi nagytemplom lelkésze, 1988-tól 1990-ig, nyugállományba vonulásáig a Csongrádi Református Egyházmegye esperese.

Nyugdíjasként 1994-98 között a Csongrád megyei 5. sz. választókerület képviselői irodáját vezette.

A teológiai tudományokban magasan képzett. Munkásságát tizenhárom önálló kötet, hét, a Teológiai Szemlében megjelent tanulmány tartalmazza, továbbá társszerzőként jegyez nyolc kötetet.

Vallásos és világi tárgyú szóbeli megnyilatkozásait a mindenkori helyhez és alkalomhoz illő nyelvi megformálás, gondolatainak világos és közérthető kifejtése, a klasszikus szónoki beszédekből ismert megszerkesztettség, magas erkölcsi norma, bölcs élettapasztalat jellemzi.

Lelkipásztori szolgálatának fontos része volt emberbaráti tevékenysége: idősek, betegek lelki vigasztalása, nehéz helyzetükben részükre segítségnyújtás.

Életművének elismeréseként 1990-ben Debrecenben a teológiai tudományok díszdoktorává avatták, 1999 márciusában pedig a szentesi önkormányzat képviselő-testülete egyhangú döntésével Vági László ny. r. kat. apátplébánossal együtt Szentes Város Díszpolgárává választotta az ökumenizmus érdekében végzett közös munkájukért, életútjuk elismeréseként.

Tíz évvel ezelőtt ezt írta: "Atyám, Megváltóm, Lélek, Istenem segíts még élnem szépen, okosan, kedvesen Neked, hasznosan az embereknek, hadd kacagjak még velük, vagy ha kell, együtt sírjak. És segíts hinnem abban, hogy még lakhatom földi lakásomban s majd abban a mennyeiben is, amelyet Megváltóm már régen elkészített nekem is. És még csak egy szót. Köszönöm, köszönöm, köszönöm."

Születése napján tisztelettel és szeretettel kívánok sokak nevében jó egészséget, még számos évet, s a város közéletében további aktív részvételt.

Bucsány György