2008. július 25.

Közösségi tér fiataloknak

Új közösségi terek kialakítására, a régiek fejlesztésére írtak ki pályázatot gyermekjóléti szolgáltatásokhoz. Támogatott tevékenységek között említhetjük a közösségi tereknek helyet adó épületek/helyiségek bővítését, átalakítását, felújítását, új eszközökkel való felszerelését, energiatakarékossá tételét megújuló vagy alternatív energiaforrások használatával.

A feladatra a Családsegítő Központ kíván pályázatot benyújtani. Ehhez kérték a képviselő-testület támogatását. A júniusi önkormányzati ülésen elhangzott, hogy a mai fiatalokban rengeteg hasznos energia, lendület, ötlet van, amivel a felnőttek, a közösség örömét, elismerését szeretnék elérni. Amenynyiben teret akarunk engedni a fiatal önállóságának, akkor valóban teret kell adni: azaz biztosítani kell helyet, eszközöket, információt a számukra. E felismerés mentén kezdtek a világon előtérbe kerülni a fiatalok informálását, tájékoztatását, közösségi szerepvállalását segítő szolgáltatások. Új intézményformaként jelent meg az ifjúsági közösségi tér, mely a fiatalok közösségi szükségleteire próbál válaszokat adni a közösségfejlesztés, közösségi szociális munka eszközrendszerével.

A képviselő-testület megítélése szerint a legelső és legfontosabb ifjúságvédelmi feladat az, hogy "helyzetbe tudjuk hozni" a fiatalokat. Ehhez kell egy hely: amely az övéké, amely nekik van "kitalálva", ahol bármikor szabadon találkozhatnak egymással és segítő felnőttekkel, ahol leülhetnek beszélgetni, amely saját programjaik megvalósításának helyszíne lehet. Erre véleményük szerint a városban lévő épületek közül a jelenlegi önkormányzati tulajdonú Dózsa-ház lehet a legmegfelelőbb. Az épület jelenleg csak részben kihasznált, az emeleti irodarészek évek óta funkciójukat vesztették, az épületben már jelenleg is a közösségi térhez, az ifjúsági programokhoz köthető szervezetek vannak elhelyezve, többségében sportklubok, és a Pepita Macska alkohol és drogmentes ifjúsági klub, amely jelenleg csak hétvégén éjszakánként, illetve hétköznap délutánonként alkalomszerűen van nyitva. Központi fekvésének köszönhetően a fiatalok számára könnyen elérhető, elhelyezkedése kiváló a szabadidős sportokat kedvelők számára is.

A vitában Halmai István kijelentette: minden tisztelete a mai fiataloké, de ne emeljék őket a régiek fölé. Véleménye szerint nagyon sok alapszolgáltatást határoztak meg a Közösségi térrel kapcsolatban, melyet nem tud majd teljesíteni. Horváth István úgy gondolja, hogy azzal az ifjúsági ház rivális objektumát alakítanák ki. Kifejtette: a sporttevékenységeket a Sportközpontnak, a művelődési feladatokat pedig a Művelődési Központnak kellene ellátnia. Képviselőtársával egyetértésben nem javasolta az új létesítmény létrehozását. Rébeli Sz. Tamás arra kérte a képviselőket, hogy a gyermek, ifjúsági és sportbizottság javaslatával élve vizsgálják meg annak lehetőségét, hogy a Közösségi tér a Móricz Zsigmond Művelődési Házban kialakítható-e.

A képviselő-testület május 23-i ülésén első olvasatban tárgyalta a Közösségi terek és információs pontok infrastrukturális fejlesztése című előterjesztést. A júniusi ülésig a pályázat kidolgozásában, megvalósításban és a működtetésben érintett intézmények és szervezetek képviselői újra megvizsgálták a közösségi tér kialakításának sürgető indokait és lehetőségeit.

Az észrevételeik között szerepelt, hogy a Közösségi tér a fiatalok közösségi szükségleteire próbál válaszokat adni a közösségfejlesztés, közösségi szociális munka eszközrendszerével. Természetesen nagyon fontos az is, hogy a Művelődési Központ és a Sportközpont által kínált kulturális és sportlehetőségekkel ízlés- és életmódformáló módon beavatkozzunk a fiatalok fejlődési folyamataiba. Ezért kiemelkedő annak a jelentősége, hogy a Dózsa-ház mindezen létesítmények (Ifjúsági Ház, színpad, sportpályák, uszoda, Kurca, Széchenyi liget, már megnyert forrásokból új létesítményekkel kiegészülő ifjúsági park) közvetlen közelében, velük mintegy kört bezárva helyezkedik el. Ezekkel az elonyökkel és lehetőségekkel a Móricz Zsigmond Művelődési Ház a legcsekélyebb mértékben sem rendelkezik. A fiatalok útvonalain teljesen kívül esik, környezete szabadtéri programokat, nagyobb hanghatásokkal járó rendezvények céljait nem szolgálja. Másrészt főként idősebbeket tömörítő klubok foglalkozásainak helyszínéül szolgál.

Ezzel ellentétben a Dózsa-házban ma is ifjúsági sportegyesületek működnek, amelyek vállalták, hogy tevékenységüket kiterjesztik a közösségi szolgáltatások irányába. Mindenkivel, aki jelenleg bármilyen módon kötődik a Dózsa-házhoz, előzetes egyeztetés történt, melynek alapján zavartalanul folytathatja ott tovább a tevékenységét, "csak" sokkal színesebbé válik a paletta, és vonzóbbá a ház tevékenységeiben való részvétel.

Elhangzott: az új közösségi tér tevékenységeinek célcsoportja nem csak azok a fiatalok, akik a fentebb említett intézmények számukra szervezett rendezvényein részt vesznek, hanem főként azok, akiket e rendezvények önmagukban nem érnek el: kallódó, csellengő, hátrányos helyzetű fiatalok, akiket viszont a Pepita Macska már ehhez az épülethez köt. További eredmény lehet, hogy itt értelmes foglalatosságra lelve tovább léphetnek a sport, ill. a kultúra számukra is kínált közeli lehetőségei felé. A célcsoport jellege indokolja a Szentesi Családsegítő Központ - mint körükben kiterjedt kapcsolatrendszerrel, és számos tapasztalattal rendelkező szakembereket tömörítő intézmény - projektgazda szerepét.

A határozat értelmében sikeres pályázat esetén a képviselő-testület hozzájárul az önkormányzat tulajdonában álló Dózsa-ház és a hozzá tartozó terület szükség szerinti átalakításához, melyhez pályázati önerőként bankhitel formájában biztosítja a pályázati projekt költségének 10 százalékát, amely becsült bruttó 5,5 millió forint.

Lovas József