2008. július 25.

Új szerepkörben

Bertók Róbert a sportcsatorna szakkommentátorával még Szentesen

Bertók Róbert, az ismert szentesi sportember új szerepkörben mutatkozott be nemrégiben. A Kinizsi TE ökölvívó és kick-box karate szakosztályának vezetője július 19-én a Sport 1 televízió szakkommentátoraként jeleskedett hallgatósága előtt.

- Úgy kezdődött, hogy a saját rendezésű gálámon egyik-másik címmérkőzésnél felkértek helyszíni szakkommentálásra. Elsősorban kick-box karate meccseket közvetítettem. Aránylag jól sikerült, tetszett is a szakembereknek, jó volt a visszhangja a tévében - meséli.

Más tévéadók mellett a Sport 1 csatornának is nagyon tetszett a dolog. Olyannyira, hogy néhány hónappal ezelőtt felkérték Amír Khán, az arab származású angol ökölvívó mérkőzéséhez szakkommentátornak. Tudja, egy szenzációs mérkőzésnek lehetett volna a szakkommentátora, de az időben a felesége születésnapjára szervezett úgymond meglepetés bulit, és azt nem akarta lemondani. Így nem vállalta a tévés munkát.

Ennyivel azonban nem úszta meg a dolgot. Július 19-én este 8-kor élőben közvetítette a Sport 1 csatorna az orosz Alexander Povetkin nehézsúlyú olimpiai bajnok az amerikai Taurrus Sykes elleni meccset.

Bertók Róbert mondja.

- Povetkin szenzációs bokszoló, a mérkőzésnek nagy volt a tétje, hiszen ha az orosz ökölvívó elbukik, akkor a későbbiekben nem játszhatna Vlagyimir Klicsko ellen IBF címmérkőzést. Nos, akkor felhívtak, hogy lenne-e kedvem a tévében dolgozni, mivel nekik is tetszett, ahogyan legutóbb csináltam. Igent mondtam, nagyon kedvesen, barátságosan fogadtak, aztán még ismerős is akadt, mint kiderült, a gyártásvezetővel valamikor az UTE-ben jöttünk össze, ott bokszoltam '93. és '95. között.

Bertók Róbert '87 óta bokszol, amatőr ökölvívóbajnok, ökölvívásban felnőtt Európa-bajnoki résztvevő, sok nemzetközi torna győztese ökölvívásban, kick-boxban Európa-kupagyőztes, kétszeres világbajnok. A tévések megkérdezték tőle: a stúdióba akar menni vagy a szakkommentátorságot vállalja. Az utóbbit választotta.

- Hogyan készült fel a gálára?

- Nagyon régóta figyelem a profi bokszot, próbáltam színesíteni a mondanivalómat, különböző történetekkel egészítettem ki a látványt. Föl kellett készülnöm belőlük. Megnéztem a mérkőzéseiket. Az oroszországi Csehov városban volt a meccs. Nem is tartott négy menetnél tovább. Povetkin kiütéssel győzött. Egyébként tízmenetes mérkőzés lett volna.

- Visszanézte már a mecscset?

- Nem, nem láttam még, hogyan sikerült. Engem különben sem mutattak, egy stúdióban ültem a monitor előtt, fülhallgatóval a fejemen, és csak a hangomat lehetett hallani. Végigbeszélem a meccset. Elején egy kicsit izgultam, de utána nagyon jó volt.

- Lesz folytatása?

- A szakemberek gratuláltak utána, megkérdezték, lenne-e kedvem hozzá? Úgy váltunk el, hogy majd találkozunk. Csak reménykedhetek, hogy egy Povetkin-Klicsko mérkőzésen én lehetek a szakkommentátor. Az egy óriási dolog lenne. Eleve ismerem mindkettőjüket, a pályafutásukat. Szenzációs mérkőzés lesz a két olimpiai bajnok között.

Lovas József