2008. július 4.

Kis kukta

Zöldfűszeres vaj

A zöldfűszeres vaj könynyen elkészíthető fűszervaj, amelyet felhasználhatunk grillezett húsok mellé, de akár egy szelet pirítós kenyér ízesítésére is. A lényeg, hogy bőséges mennyiségű friss zöldfűszerrel készítsük.

Hozzávalók: 20 dkg puha vaj, 4 ek. apróra vágott zöldfűszer, 1 (bio) citrom, 1 gerezd fokhagyma (elhagyható), só, őrölt bors.

Elkészítés: A puha vajat kézi robotgéppel, vagy habverővel lazítsuk fel. Adjuk hozzá az apróra vágott zöldfűszert, reszelt citromhéjat és a fokhagymaprésen átnyomott fokhagymát. Ízesítsük sóval, borssal.

A zöldfűszeres vajat kanalazzuk egy alufólia csíkra, majd szorosan tekerjük fel. Hűtőszekrényben tároljuk.

Tippek: Válasszunk többféle zöldfűszer közül vegyesen, pl. snidling, bazsalikom, menta, kapor. A fenti adag kiadós. Lévén, hogy a fogyasztásnál egy vékony szelet is elegendő, érdemes a vaj felét rögtön fagyasztóba tenni, így kitart akár a teljes grill szezon erejéig.

Mielőtt a vajat az alufóliába tekerjük, érdemes rövid (!) időre visszatenni a hűtőszekrénybe, így könnyebben formázható. Kanalazzuk a vajat az alufóliára úgy, hogy egy hosszú (vagy két kisebb), kb. 3 cm átmérőjű rudat kapjunk. Az alufóliát egyszer tekerjük rá, majd a többi tekerésnél mindig szorítsunk egyet rajta a kezünkkel. A végeket csavarjuk be.

Tehetjük pirítós kenyérre is, vagy akár egy szelet kenyérre, amelyet a grillre teszünk. Főtt krumplihoz is nagyon finom. Ha grillezésnél használjuk a zöldfűszeres vajat, a kívánt mennyiség levágása után tegyük azonnal vissza a hűtőbe, mert a melegben hamar megpuhul, és formáját veszíti.