2008. július 4.

Az utánpótlás helyzete 1.

Évek óta sikeres a focitábor. A három hetes programon közel 120 "kisfocista" vett részt

Hosszú rögös út vezet a labdarúgásban az alapoktól a magyar bajnoki aranyéremhez. Ehhez szükségeltetik a tehetség, a sportág iránti szeretet, az utánpótlás valamennyi korcsoportját végig dolgozni, s nem utolsó sorban a tudás. A helyi labdarúgás is többször bebizonyította már, hogy városunk utánpótlása tud olyanokat nevelni, akik az első osztályban, sőt határainkon túl is elvitték Szentes nevét. A Kurca-parti foci utánpótlásának a helyzete kíváncsivá tett. Köztudott, hogy Szentesen két olyan egyesület van, amely csak utánpótlás-neveléssel foglalkozik. Elsőként a HSZATÁK-Junior FC Egyesület vezetőjét, Némethy Lászlót kerestem fel, és érdeklődtem a jelenlegi helyzetről.

Korábban az MTK színeiben bajnoki aranyat szerző sportvezető örömhírrel kezdte: - Befejeződtek a Déli Apró Kupa-sorozat mérkőzései, ahol a négyfordulós tornán az egyesület három korosztállyal képviseltette magát. A '97-sek negyedikek lettek kilenc csapat közül, a '98-sok harmadikok tizenkét csapatból, a '99-sek másodikok tizenhét csapat közül. Olyan csapatokat tudtunk megelőzni, mint Szeged, Baja, Hódmezővásárhely, Kalocsa és Makó. A felsorolt városok sokkal több fiatal közül tudnak válogatni. Az elért eredményre büszkék lehetünk, s a gyerekek azok is.

Némethy kiemelte: - Három évvel ezelőtt teljesen az alapoktól kezdtük az utánpótlás-nevelést, Junior FC néven. A város akkori vezetése azt kérte, hogy egyesüljön minden labdarúgó utánpótlás egyesület, mert csak akkor tudnak az ügy mellé állni. Itt elsősorban támogatásra gondolok. A kérésnek eleget téve a Halász Antal által vezetett HSZATÁKKAL folytatjuk a munkánkat. Ez sikeres lépés volt, közel száz labdarúgó csemetével foglalkozunk. Mi csak tornákra járunk a gyerekekkel, bajnokságban nem szereplünk, mert az nincs ebben a korosztályban. Érdemes volt elkezdeni. Tervünk, hogy nagy bázist alakítsunk itt Szentesen, hogy sikereinkkel is öregbítsük városunk nevét. Ez az utánpótlás-nevelés nem csak Szentesről szól. Most már a város környékéről és a falvakból is vannak gyerekek, s úgy gondolom, hogy ez nagy dolog. Az eddigi múltunk sikeresnek mondható.

A 2008/2009-es bajnoki idényben elindítjuk a '96-97-es korosztályt, itt lesz szükség támogatásra. Mi tudtuk az elejétől, hogy csak akkor lesz esetleg támogatás ha látják, hogy valami beindul. Vannak eredményeink, s bízunk abban, hogy támogatóink is lesznek.

A hosszú távú elképzelésekről is beszélgettünk.

- Nagyon fontos: a városnak itt van a futsal csapata, amit össze kellene vonni az utánpótlás-neveléssel. Vannak problémák, amit nem sikerül megoldani. Sajnos, a mai napig vannak olyan vaskalapos emberek, akik csak mondják, hogy Szentesnek szeretnének hírnevet. A háttérben pedig ellene tesznek. Addig, amíg ezek az emberek pozíciókban vannak, addig itt nem lesz eredmény. A helyi adottságokkal: több focipálya, NB I-es férfi futsal és a megye első osztályú nagypályás labdarúgó csapata, olyan bázist lehetne kialakítani az utánpótlás terén is, hogy a megyében a Tisza Volánnal fel tudnánk venni a versenyt. Be kell látni, az idő változik. Nem úgy kell már csinálni, mint régen. Egyébként úgy elhaladnak mellettünk, hogy itt utánpótlás eredmény nem lesz hosszú távon, ha nem változtatunk. Mindenki félévre vagy egy évre tud tervezni maximum, így gyerekeket sem tudunk kinevelni.

- Vannak olyan fiatalok, akik nagy akarattal fociznak és el sem tudják másként képzelni az életüket. Mi azt mondjuk mindenkinek próbáljanak ki más sportágat is. Nem szabad erőltetni a gyerekeket. Már körvonalazódik, hogy kikből lehetne jó játékos, ha odateszi magát és teljes intenzitással teszi a dolgát - fejezte be a sportvezető.

(A cikk második részében a Szentesi Farkasok Sportegyesület utánpótlás-nevelésével foglalkozunk.)

Dunás Varga Zoltán