2008. július 4.

Dabrowski: Csak Berki vett komolyan minket

Bár sokan biztos kiesőnek tartották, mégis a férfi vízilabda bajnokság kellemes meglepetése lett a Fehérvár Póló SE férfi csapata. A gárda vezetőedzője, Dabrowski Norbert néhány nappal ezelőtt Szentesen járt, kiváló alkalom volt ez arra, hogy kifaggassuk, miért igazolt át gyakorlatilag a "fél" szentesi kezdőcsapat Székesfehérvárra.

- Biztos kiesőnek tituláltból biztos bent maradó. Minek köszönhető a sokakat meglepő 10. helyezés?

- Nem kizárólag a 10. hely miatt siker a szereplésünk, hanem a fiatal játékosaink fejlődését tekintve is. Gyakorlatilag szabad kezet kaptam az idény előtt a játékosok kiválasztásánál, tudatosan igazoltunk fiatal vízilabdázókat a szezon előtt. Klubunk hosszú távra tervez, ennek megfelelően fokozatosan építkezünk, célunk, hogy három-négy év múlva ezek a játékosok legyenek az alappillérei egy sokkal komolyabb célokért játszó Fehérvárnak. Melléjük szeretnénk beépíteni a helyi utánpótlás játékosokat. A fiatalok képzésére már az általános iskolában gondot fordítunk, idén a negyedik osztály indul vízilabdás osztályként.

- Tavasszal volt egy komolyabb hullámvölgyük.

- A bajnokság kezdetekor az OB I-es tagságunk megőrzése volt a cél, az elvégzett munkában biztos voltam, még a tavaszi nehezebb periódusban is, bíztam a játékosok tudásában. Egyedül magamban bizonytalanodtam el egy kicsit, játékos-edzőként nem volt egyszerű végigvinni az idényt. Hozzáteszem, az első fordulót követően egyedül Berki András volt az, aki komolyan vett minket. Remek szakember, ezért is sajnálom borzasztóan, hogy nem túl bíztatók a szentesi csapat háza tájáról érkező hírek.

- Mégis négy játékost igazoltak Szentesről, önmagukat erősítve, egy vetélytársat pedig jelentősen gyengítve.

- Még egy kapusra mindenképpen szükségünk volt, így került Újházi Attila hozzánk. Turzai Gábor akkor került a képbe, amikor kiderült, nem számítanak rá Szentesen, őszintén megmondom nem értettem, miért? Egy bekkre és egy centerre is szükségünk volt, ekkor igazoltuk le Vígh Róbertet és Szabó Tamást. Posztokra igazoltunk, hiszen voltak távozóink az idény végén, őket nem helyettesíthettük az ifiből kiöregedő játékosokkal.

- Tavaly már játszott egy szentesi vízilabdázó önöknél, mennyire volt megelégedve Hegedűs István játékával?

- A KSI-től érkezett hozzánk, azt gondolom, hogy egész éven keresztül sikerült jó átlagot hoznia, sőt, talán valamivel többet is, mint amit elvártam tőle. Hálátlan poszt az övé, főleg az ifik közül felkerülve a felnőttek közé.

- Mit szól a Szentes jelenlegi helyzetéhez?

- Sajnálom, hogy anyagi gondjai vannak a klubnak, hiszen egy ilyen fellegvárra, de beszélhetnék itt a Szolnokról is, szüksége van a hazai vízilabdának. A felnövekvő utánpótlásbázisnak látnia kell, hogy hova érhet el, hogy van egy első osztályú klub, amelyben néhány esztendő elteltével játszhat, lehetőséghez juthat a legjobbak között - saját városának csapatában. Azok a vízilabdázók, akik tavaly még kiegészítő emberek voltak, a második vonalat képviselték, most lehetőséghez juthatnak, bizonyíthatnak, ezért én nem írnám le a Szentest.

H. V.