2008. július 4.

Egy időre legördül a függöny a Közéleti Kávéházban

A Petőfi cukrászda és a Közéleti Kávéház egy időre bezárja kapuit a felújítási munkálatok miatt. Június 30-án tartották vidám hangulatú "záró" estjüket, ahol még pótszékekre is szükség volt, hogy a sok-sok érdeklődő elférjen. Elek Sándor nyugalmazott pedagógus köszöntötte a jelenlévőket és mutatta be dr. Dobos Andrást és Horváth Zoltánt, a kávéház megálmodóit és kivitelezőit.

A kávéház örökös elnöke, Szirbik Imre is tiszteletét tette a rendezvényen, ő volt az első vendég 42 hónappal ezelőtt. "Beköszöntő búcsúbeszédében" elmondta: bízik benne, hogy sokkal rövidebb szünet következik, mint amennyi a közéleti esték mögött van. A színházhoz hasonlította a jelenlegi helyzetet, hiszen most itt is legördül a függöny, elalszanak a lámpák, és két esztendő múlva azzal a műsorral folytatódik a megújult kávéház, amivel most véget ért.

Dobos András szerint a fontos dolgok mindig a kávéházakban történtek. Ott beszéltek egymással a politikailag szembenálló felek és a kávéházban csak egyetlen főnök volt: a főúr. A kávéház politikamentesnek indult, amit nem sikerült megvalósítani, de a céljukat igen, hiszen acsarkodásra nem volt példa. Olyan személyiségeket mutattak be a 42 este során, akik meghatározóak voltak Szentes életében.

Elek tanár úr kisgyerekkora óta ismeri Dobos Andrást, és tanára volt a gimnáziumban. Elmondása szerint innovatív gyerek volt, tudományos kísérleteket végzett: a növénymagokat hőkezelésnek vetette alá, és úgy ültette el azokat.

Dobos András elmesélte, hogy amikor a szülei elvitték az óvodába, húsz perc múlva megjelent a nagymamája és hazavitte, nehogy lelkileg sérüljön. A Petőfi iskolába járt, amit nagyon jó szellemiségűnek tart. Rossz helyesíró volt, de ennek ellenére kitűnő tanuló. A gimnáziumba 1977-ben iratkozott be, leendő feleségét, Jutkát első nap megpillantotta. A szentesi gimiről csak jó emlékei vannak, hangulata és szellemisége egész más volt, mint a mai rohanó világban. Harmadikos korában döntötte el, hogy állatorvos lesz. Örül, hogy ezt a hivatást választotta, de egy kicsit bánatos is, mert maradandó nyomot egy állatorvos nem tud maga után hagyni.

Az állatorvosi egyetemet nem szerette. 1981-ben került Pestre és itt tapasztalta meg a pénz hatalmát. Ismert személyek gyermekeivel járt egy csoportba, akiket tudás nélkül is átengedtek a vizsgákon. Édesapja minden vizsgájára elkísérte, szinte kabalának számított a csoporttársak körében, ha a Dobos apuka megjelent.

Az egyetem vége előtt Jutkával összeházasodtak, 3 gyermekük született. A Derekegyházi Állami Gazdaság ösztöndíjasa volt. A gazdaságot átalakították, és az árpádhalmi Árpád TSZ-hez került. A tsz-t felszámolták, átkerült egy másikba, de azt is privatizáltak. Aztán néhány kitérő után a Bábolna vezérigazgató-helyettese lett, de azt is magánosították.

2003 júniusában baleset érte, ami megváltoztatta az életét, más ember lett. Beköltöztek Fábiánról Szentesre. A városhoz erősen kötődik, gyönyörűnek és nyugodtnak, egy kis ékszerdoboznak tartja.

Jelenleg az Európai Parlament agrár-főbizottságának tanácsadója, valamint Szentes területi hatósági főállatorvosa, aki az élelmiszerbiztonságot nagyon komolyan veszi.

Horváth Zoltán neve egybeforrt a Petőfi Cukrászdával. Ő a Kossuth téri iskolába járt, a sport meghatározó volt életében. A vásárhelyi kereskedelmi és vendéglátó-ipari középiskolába iratkozott be, a jelentkezési lapon mindkét rubrikába cukrászt írt, nehogy máshová vegyék fel. 1971-ben végzett, 1972-től már műszakvezetőként dolgozott. 1976-ban mestervizsgázott, akkor kérték fel az üzemvezető-helyettesi posztra, amit 1981-ig töltött be, utána üzemvezetőként dolgozott 1993-ig. Ekkor került a Petőfibe. Sok-sok emlék fűzi a vendégekhez, de az ellenőrökhöz is. Nagyon szép hivatásnak tartja a cukrász mesterséget, ami egyben kézműves szakma is. Külföldre is vittek a süteményeiből, és csak pozitív visszajelzéseket kapott. Horváth Zoltán szerint ez egy piramisszerűen felépített szakma, ami onnan indul, hogy venni kell négy hektár búzát, a végtermék pedig az asztalokon látható. Megköszönte munkatársainak a segítséget, hiszen mindannyian hozzájárultak a sikerhez. Az új, kibővített cukrászdát Közéleti Kávéházzal szeretné megnyitni, és a kiosztott meghívók egyben belépők is lesznek egy ingyenes süteményre és egy kapucsínóra.

M. A.