2008. július 4.

Ötven év DVD-n

Tavaly volt éppen 50 esztendeje, hogy a Petőfi Sándor Általános Iskolában minisztériumi engedéllyel beindulhatott az ének-zenei képzés. A fél évszázados jubileumot három részből álló rendezvénysorozattal ünnepelte az iskola 2007-ben. A műsorok vidoanyaga, valamint visszaemlékező írások, képek most már korszerű formában, DVD-n is hozzáférhetők.

Az ünnepi rendezvények sorában a május 26-i jubileumi hangverseny volt az első, egykori és mai tanítványok (köztük Lucz Ilona, Majtényi Eszter előadóművészek) közreműködésével. Június 2-án rendezték az iskola táncbemutatóját, majd a műsorsorozat zárásaként és csúcspontjaként október 20-án több száz régi ének-zenés diák találkozott az iskolában, s ezen az estén került sor a jótékonysági bálra is a konferencia és kulturális központban. Nem csak a legemlékezetesebb pillanatok, hanem a programok csaknem teljes anyaga látható a lemezen.

Az író-szerkesztő, Kis-Rácz Antalné arra hívta fel a figyelmet, hogy a lemez a sokszínűsége, összetettsége folytán csak számítógépen játszható le. Érthető, hiszen hat és fél CD-nyi terjedelem kapott helyet a kiadványon. Az alábbi menüpontokkal találkozhat az érdeklődő: az azonos címmel megjelent könyv anyaga pdf-formátumban, a könyv nagyobb méretű képeivel, a jubileumi hangverseny, a táncbemutató (vágott verzió), az ünnepség (az egyik fellépő, Bácskai István, a Gondolat Könyvkiadó igazgatója hanganyagot is küldött), fotótár, végül a médiatár (régi hanglemezfelvételek, hang-és videorészletek).

Nagyon várta már a megjelenést Kis-Rácz Antalné, akinek rengeteg munkája fekszik a kiadványokban. 2006-ban fogott hozzá a könyvhöz, a DVD-t pedig 2007 novemberétől szerkesztette tanítás mellett, sokszor éjszakába nyúlóan. Bugyi Zsolt és a Team Számítástechnika Kft. segítette a munkáját.

A kiadványt elsősorban a régi, s a jelenlegi tanítványoknak ajánlják, de más érdeklődőknek is. Nyáron a TEAM székhelyén, ősztől az iskolában is megvásárolható a DVD és a könyv.

(darók)