2008. július 4.

Lurkók tábora

Lurkók a szarvasi kiránduláson

Amikor megérkeztem a gólyás házba, a gyerekek kitikkadva ültek a padon ásványvizet fogyasztva. Szomjasak voltak, s nem is csoda, hiszen délelőtt lovas kocsikázni vitték őket a Berekbe, ahol a szürke marhákat is megnézték.

A Klauzál Gábor Általános Iskola gyerekei egy Európai Uniós pályázatnak köszönhetik a kéthetes programsorozatot, melynek csak egyik eseménye volt a lovas kocsin utazás. Molnárné Szalai Edit, aki az iskolában testnevelést és angolt tanít, most a HEFOP 2.1.9. A Klauzálos lurkók napközis tábora című pályázat felelőse. Irányít, összefog, programot szervez. Ehhez az Európai Unió 3,1 millió forintot biztosít.

- Bizonyos előírásoknak azonban eleget kell tennünk - mondja a tanárnő. Ilyen például az, hogy minden nap fejlesztő foglalkozást is tartanunk a gyerekeknek. Hangsúlyt fektetünk a környezeti nevelésre, a szociális kompetenciákra, a kommunikációs szerepjátékokra, persze mindezt játékos formában. A pályázat elegendő forrást biztosít arra is, hogy fejlesztő pedagógus (Szilágyiné Bugya Márta és Rácz Lászlóné Gabi) segítségét kérjük.

- A gólyás házban (Művészetek háza) van a székhelyük. Ide hozzák a szülők a gyerekeket.

- És innen indulunk el minden nap a különböző programjainkra. Kirándulást szervezünk Budapestre, Gyulára és Szarvasra, ahol nemcsak egy tanösvényt jártuk be, hanem hajókáztunk a Holt-Körösön. Ezen kívül van úszásoktatás, filmvetítés, drámafoglalkozás, sőt különböző kézműves foglalkozásokon is részt vehetnek a gyerekek. Pl. kerámia, fafaragás, textilezés, mandalafestés. Játékos komolyzenei koncertre is elvisszük őket a zeneiskolába, ahol a furulyától a fagottig a hangszereket is megismerhetik. Lurkóolimpia címmel sportvetélkedőt is tartunk majd.

- Bőséges a program, de nem beszéltünk még a gyerekekről.

- Minden korosztály képviselteti magát az elsőtől a nyolcadikig. A 40 főt osztályok szerint 4 korcsoportra osztottuk. Ezt a különböző színű sapkák is jelzik. Azokat hívtuk meg, akiknek a szüleik egész nyáron dolgoznak, vagy nincs lehetőségük a gyerekekkel nyaralni, táborba íratni azok költségei miatt. Ez a 10 munkanap teljesen ingyenes számukra, hiszen mindent az unió támogat. Volt, akinek az éves iskolai munkája miatt jutalomként ajánlottuk fel a lehetőséget.

- Milyen egy napjuk?

- Igyekeztünk úgy összeállítani a programot, hogy mindenféle foglalkozás legyen egy nap. Az étkezést is itt a központban oldjuk meg, külön figyelve az egészséges táplálkozásra. Sok a zöldség és a gyümölcs a gyerekek étrendjében. A pályázat ugyanis erre külön kitér.

- Kik foglalkoznak a gyerekekkel?

A kísérő tanárok kollégáim az iskolából. Boldizsár Józsefné, Tihanyi Pálné, Hortobágyi Éva és Gila László. Ők vannak a gyerekekkel reggel 8 órától délután 4-ig, egészen július 11-ig, amikor zárjuk a lurkók táborát.