2008. július 4.

Várják a jelentkezőket

Elmaradt a Dr. Bugyi István Kórház beszámolója

Korábban Hornyik László, az egészségügyi bizottság elnöke a grémium nevében kérte, hogy a Dr. Bugyi István Kórház anyagi helyzetéről és a tervezett változásokról számoljanak be az illetékesek a képviselő-testület előtt. Mint megírtuk, olyan hírek keringenek a városban, hogy a kórházból néhány osztályt át akarnak irányítani Hódmezővásárhelyre. Ez ügyben (is) várnák Szentesre Kovács Kálmánt, a Csongrád Megyei Közgyűlés egészségügyi és oktatási feladatokért felelős megyei alelnökét. Az önkormányzat június végi soros ülésén nem került az anyag a képviselők asztalára. Szirbik Imre polgármester elmondta, hogy az egészségügyi intézményből csak előző nap (csütörtök) délutánján érkezett meg a beszámoló, amiatt nem engedte napirendre tűzni azt, mivel a képviselők már nem tudták volna azt érdemben tanulmányozni. Előreláthatólag október 1-jétől működik a száz személy befogadására alkalmas Dr. Sipos Ferenc Parkerdő Otthon. Az intézménybe eddig 55-en kérték felvételüket úgy, hogy nem tudták: mekkora lesz a térítési díj havonta.

A képviselő-testület ülésén Antal Balázs Tibor arról kért tájékoztatást, hogyan tud egy idős ember oda bejutni? Mennyiben változott a szociális rendelet? Kozák János arra emlékszik, hogy amikor a képviselő-testület jóváhagyta a beruházást, gazdaságossági számításokat végzett azzal kapcsolatban, hogy mekkora támogatásra van szükség. Földvári N. István hozzáfűzte: az anyagból valójában nem derül ki az, hogy menynyire terheli az önkormányzat működési költségvetését az intézmény működtetése? Arra volt kíváncsi, hogy egy főre esően mekkora önkormányzati támogatás terhelődik?

A polgármester úgy tudja, nem végeztek gazdasági számításokat. Kalkulációt viszont igen, arra vonatkozóan, hogy 100 százalékos kihasználtság mellett mibe kerülhet? Amikor a pályázatot írták, akkor még reménykedtek abban, hogy többféle díjat állapíthatnak meg, ugyanis emeltszintűre terveztek. Aztán jött a törvényváltozás, amiatt most már nem lehet. Nincsenek olyan adataik, amelyek után a működési költségeket ki lehetne számítani, jelentette ki Szirbik Imre.

Antal Balázs Tibor kérésére a polgármester elmondta, az otthonba történő felvételt jövedelemvizsgálat előzi meg, majd az intézmény dolgozói felkeresik a leendő gondozottat saját otthonában, azt követi az orvosi vizsgálat, és ha minden adott, akkor kerülhet sor intézményi elhelyezésre.

Mint megtudtuk, annak az 55 jelentkezőnek, akinek az előgondozása folyik, közel 55 ezer forint fizetési költsége lehet. Ami azt jelenti, hogy a városnak 30-33 ezer forintot kell a költségvetéséből mellétenni. A tervezet szerint ha a város üzemeltetné az otthont, akkor havonként 104 ezer forintot kellene fizetniük a lakóknak. Mint ismeretes: a törvény előírása szerint az idős emberek jövedelmének csak 80 százalékára lehet igényt tartani az ellátásért. Amennyiben Szentes a kistérséggel közösen működtetné az otthont, abban az esetben a számítások szerint 88 ezer forint lenne a havi térítési díj.

Lencséné Szalontai Mária a szociálpolitikai osztály vezetője úgy fogalmazott: egyelőre kevés a valószínűsége annak, hogy mind a száz helyre akad jelentkező. Meggyőződése szerint arra sincs esély, hogy az ellátásra szorulók mindegyike képes lesz megtéríteni a díjat. Ollai Istvánné annak a véleményének adott hangot, miszerint szerényebb otthont kellett volna építeni. Mint mondta, a kisnyugdíjasok nem tudják megfizetni az impozáns otthon díjait. Pedig nagyon fontos az, hogy az időseknek legyen otthona. Ma már ott tartunk, hogy az idős emberek a gyereküknek sem tudnak segíteni, mint eddig. És igaz ez fordítva is. Szentesen három idősek otthona működik, a képviselő kérte, ne zárja be a város azokat.

- A személyi kiadások egy potyogó vakolatú házban is ugyanakkora összeget tesznek ki - reagált Ollainé felvetésére a polgármester. - A városnak nem áll szándékában bezárni az otthonokat. A Dr. Sipos Ferenc Parkerdő Otthonnál a százszázalékos feltöltést céloztuk meg, ami 40-42 millió forint plusz költséget jelent a városnak. Az idei évre 50 milliót tettünk félre erre a célra a költségvetésben.

Lovas József