2008. július 4.

Decemberre elkészülhet a bázis

A kórházi leszállóhelyről is egyeztettek már szakmai szempontból

A mentőszolgálat szakemberei, települések és intézmények vezetői, valamint politikusok vettek részt a légimentő-bázis látványtervének bemutatásán

Ha a közbeszerzési eljárás gyorsan lezajlik, akkor az idei év végére beindulhat a légimentés a Dél-Alföldön - közölte Magyar Anna, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke a szentesi repülőtéren a bázis látványterveit bemutató sajtótájékoztatón. A beruházást - amelyhez 2007 óta rendelkeznek érvényes építési engedéllyel - 60 millió forinttal támogatja az Egészségügyi Minisztérium, illetve 29 település járul hozzá különböző mértékű anyagi támogatással, mintegy 40 millió forintos összértékben. Szentes pedig a helyszínt is biztosítja ingyenesen.

- Sok baleset van a környéken, különösen súlyos a helyzet a 43-as úton, ahol Románia és Bulgária európai uniós csatlakozása óta megnövekedett a forgalom. Ezért is kiemelt jelentősége van annak, hogy minél hamarabb elinduljon a légimentés, hiszen életek múlhatnak egy-egy percen - mondta Magyar Anna. Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében pedig 1-1,2 millió lakosnak javul lényegesen a sürgősségi ellátása a dél-alföldi légi mentés beindulásával, a tervek szerint decemberre elkészülő bázis pedig a kor minden követelményének megfelel majd.

Túri Péter, a Légimentő Kht. ügyvezetője szerint a szakma véleménye egyértelmű és egységes volt a bázis létrehozása kapcsán. Egyértelmű volt abban, hogy Magyarország területét mentőhelikopterrel a rendelkezésre álló infrastruktúra és helikopterszám függvényében meg kell próbálni minél jobban lefedni. - Ezeket a bázisokat úgy helyeztük el, hogy a helikopterek által ellátott területek minél kisebb mértékben fedjék egymást, de köztük ne maradjon lefedetlen terület. Ez az elsődleges szakmai szempont. Egységes volt a vélemény abban a tekintetben, hogy a sürgősségi szakmai kollégium, az országos szakfelügyelő főorvos, a megyei ÁNTSZ főorvos, a régió sürgősségi ellátásáért felelős szakemberek egyértelműen támogatták azt az álláspontot, hogy a dél-alföldi régió mentőhelikopter-bázisának Szentesen kell lennie. Nem az országhatár mellett lévő egyéb helyszíneken, mert akkor a rendelkezésre álló bevetési kapacitás fele elvész. Annyira pedig nem vagyunk gazdagok, hogy ne az országhatáron belül használjuk ki kapacitásunkat. A betegszállítás szempontjából nagyon jó helyen van a szentesi bázis, a bevetési kör mentén csupa súlyponti kórház van: északon a szolnoki, nyugaton a kecskeméti, délen a szegedi, keleten a békéscsabai, illetve a gyulai. Azt sem szabad elfelejteni, hogy Szentesen is van egy súlyponti kórház, amely szintén képes sürgősségi ellátásra, baleseti sebészettel rendelkezik. Úgyhogy a riasztás helyétől függően a helikopterek mindig a legközelebbi megfelelő, végleges ellátást nyújtani képes kórházba tudják majd szállítani a betegeket - mondta Túri Péter.

A Légimentő Kht. vezetője felhívta a figyelmet arra is, hogy a mentésben nemcsak a kiérkezési idő fontos, hanem az is, hogy a helyszíni állapotstabilizálás után minél rövidebb időn belül végleges helyre szállítsák a beteget. Így jön ki az az egy óra, amelyet az aranyóra fogalmának tart a szakma, mert ha egy órán belül megérkezik a beteg a kórházba, akkor a túlélés, a felépülés és az állapotjavulás esélyei exponenciálisan nőnek vagy magasak maradnak.

- Jelenleg még nincs esély arra, hogy a mentőhelikopter a Dr. Bugyi István Kórházban szálljon le, de reményeink szerint a bázis elkészüléséhez képest egy-két hónapra már lesz. A helyszínekről már egyeztettük szakmai szempontból, van olyan terület a szentesi kórházban, ahonnan a beteget hordágytolásnyi távolságra sürgősségi osztályra lehet vinni. Ez pedig nagyon fontos, mert egy kórházi leszálló akkor tölti be szerepét, ha a helikopterből a kórházig nem kell közbeiktatni újabb mentőautót, betegszállító-járművet. Az átpakolás, a szállítási trauma rontja a betegek állapotát, ezért minden kórházi leszállónak úgy kellene kinéznie, hogy a leszálló-helytől néhány méteren belül műtőbe, sürgősségi osztályra vagy baleseti sebészetre tudjuk vinni a beteget - hívta fel a figyelmet Túri Péter, aki arról is tájékoztatott, hogy az OMSZ Légimentő Kht.-nál mostmár nagyságrendileg megtervezték a 2009-es év költségvetését is, és szerepel benne a légimentő-bázis teljes működési költségvetése. Őszintén bízom abban, hogy a minisztérium az igényelt pénzt rászánja a szolgáltatásra, és bízom abban, hogy ez nem okoz gondot a jövőben, hiszen ha már elkészül a bázis és kialakul a végleges struktúra, akkor a működtetés is hasonlóan szép és nemes, ugyanakkor komoly kihívásokat jelentő feladat egy szakmai szervezet számára - fogalmazott a kht. vezetője.

Cseh-Lakos