2008. június 13.

Kis kukta

Májgaluskaleves

Hozzávalók: májkrém, 1 egész tojás, liszt, morzsolt majoranna, só, bors, ételízesítő, petrezselyem.

Elkészítése: Az 1 evőkanál ételízesítőt 1 liter forrásban lévő vízbe teszünk, kb. 5-8 percig forraljuk. Közben a májast krumplinyomóval összetörjük, hozzáadjuk a fűszereket, a tojást és annyi lisztet keverünk bele, hogy az állaga kanállal szaggatható legyen. Amikor a gom-bóckák a víz tetejére jönnek - kb. 5 perc - kész a leves. A tűzről levéve meghintjük apróra vágott petrezselyemmel.

Tölti mama szórottasa

Hozzávalók: 50 dkg zöldség (cukkini, kaliforniai paprika, krumpli), 20 dkg fetasajt, 1,5 dl tejszín, 1 tojás, kevés tejföl, 20 dkg darálthús (nem feltétlen szükséges), 1 fej hagyma, kevés reszelt sajt, só, bors, rozmaring.

Elkészítése: Először a hagymát és a darált húst a fűszerekkel megdinszteljük, majd levesszük a tűzről, és felaprítjuk a zöldségeket. A krumplit nagyon vékony szeletekre vágjuk, a többi zöldséget pedig ízlés szerint formás darabkákra aprítjuk, a fetasajttal együtt. Amikor kész, egy kiolajozott jénai aljába fektetjük a krumpli-szeletek felét, majd a zöldségeket és a fetakockákat egyszerűen a dinsztelt hússal együtt beleszórjuk. A tetejére a maradék krumpliszeleteket fektetjük. Ezután nyakon öntjük a következő szósszal: a tejszínt és a tejfölt keverjük össze, rakjuk bele a sót, borsot, egy kis reszelt sajtot. Nem kell aggódni, ha ez a szósz egy kicsit sós, mert a zöldségek natúran kerülnek a tálba, és beszívják a szósz ízét. A kész szórottast kb. 200 fokon fél óráig sütjük, vagy addig, amíg megpirul a teteje.