2008. június 13.

Küzdősport gála

Lakatos András ellenfele Barna Alex volt

Az előző évekhez hasonlóan ismét teltház előtt rendezték meg a Dr. Papp László Városi Sportcsarnokban a Szentesi Kinizsi SZITE és a Pro-Boksz Promotions közös szervezésében a VIII. Nemzetközi Küzdősport Fesztivált. A csarnokot megtöltő szurkolók láthatták a küzdősportok savát-borsát. A repertoárban szerepelt profi boksz, thai-boksz, kick-boksz, K1, MMA mérkőzés.

A hangulatot egy kick-boksz bemutató alapozta meg a szentesi Szabó Róbert (serdülő Eb II.) - Forrai Ric-hárd (Vásárhely) összecsapásán. A mérkőzés alatt a szentesi gyerkőc végig irányított, de bemutató mérkőzés lévén nem hirdettek győztest. Következőként a szentesi Faur Csaba (ifi magyar bajnok bokszban, junior ezüstérmes) Makula Attilával (kick-boksz Eb II.) bunyózott. A közönség pörgős, jó csatát láthatott.

A thai-boksz szépségét mutatta be -81 kg-ban Keceli Tóth Andor ellenfelével Novák Ferenccel (Békés). Keceli Tóth fölényesen győzött. Az első címmérkőzés következett low-kickben, melynek Szebelédi Renáta és Albena Atceva volt a szereplője. A meccs tétje a junior vb cím elnyerése volt. A 4-5-6. menetben is számolni kellett a bolgár versenyzőre, s ekkor a mérkőzésvezető leállította a csatát, kihirdette Szebelédi Renáta technikai K.O. győzelmét. Ezután -71 kg-ban thai-bokszban Vásony Márton és Kovács Sándor nézett egymással farkasszemet. Az összecsapáson Vásony győzött. Profi bokszban Petrányi Zoltán és Czinke Gábor szállt ringbe. A nehézsúlyúak ütközetét Petrányi nyerte. Low-kickben (combrúgásos) -71 kg a szentesi Lakatos András ellenfele Barna Alex (Baja) volt. A végeredmény: 2-1-es pontozással győzött Lakatos András. Oriental -75 kg-ban Németh Tibor (Pápa) és Gyarmati Imre (Karcag) ellenében pontozással győzött. Az ISKA szervezet thai-boksz magyar bajnoki címéért -60 kg meccselt Kis Károly (Békés) és Tóth "kicsi Tyson" Csaba (Kunszentmárton). Kis Károly igazi K.O. győzelmet aratott. Profi cirkálósúlyú bokszmérkőzés volt Hubert László és Somogyi János között. A végén Hubert kezét emelték a magasba.

A gála zárásaként követ-kezett az est csúcspontja, Popovics Tamás (Interkontinentális bajnok; mérlege: 23 győzelem, 4 vereség, 1 döntetlen) és Shadrack Kipruto (mérlege: 15 győzelem, 12 vereség, 2 döntetlen) küzdelme az UBC (Universal Boxing Council) félnehézsúlyú vb övért. Az UBC szervezetnek ez az első felnőtt vb címmérkőzése.

Mint minden vb címmérkőzés előtt, itt sem maradt el a két szereplő nyilatkozata.

Popovics Tamás: - Szentes számomra a sikerek városa. Negyedik mérkőzésem vívom itt, az előző hármat megnyertem. Remélem most is nyerni fogok. Kedves, jó hangulatú városban csak jól érezheti magát az ember. A vb övért most küzdünk először.

Shadrack Kipruto: - Nem hallottam róla és nem láttam Popovics Tamást bokszolni. Csak az eredményeit néztem. Keményen felkészültem. Úgy érzem, hogy jó erőben vagyok ahhoz, hogy bajnok legyek.

Elkezdődött az ütközet. Az első-második menet egymás megismerésével telt, s persze elcsattant egy-két pofon is. A harmadik menetet Popovics lendületesen kezdte, szórta az ütéseket testre, fejre egyaránt, de az ellenfél bírta. A negyedik menetben Tamásnál fellépett egy kis holtpont, de ezen átesve már fokozatosan átvette az irányítást, lassan felőrölte ellenfelét. A tizenkettedik menet után egyhangú pontozással nyert Popovics Tamás (117-110, 117-110, 116-112), aki a győzelem után így értékelt: - Jó ellenfél volt. Nehezebben oldottam meg a dolgokat, mint számítottam, de a végén az én kezem emelték a magasba.

Shadrack Kipruto elmondta, hogy nehéz volt. Jobb volt ellenfele. Megérdemelten győzött, de szeretne vele máskor is bokszolni. Ha vállalja, meghívja egy kenyai visszavágóra.

Dunás Varga Zoltán