2008. június 13.

Utolsó találkozó

Minden hónap első hétfőjén a Petőfi cukrászdában egy kis társaság jött össze. A múlt idő nem véletlen, az épület felújítása miatt nem találkozhatnak a Közéleti kávéház résztvevői.

Dobos András bemutatva vendégét azt mondta, Elek Sándor tanár úr az egész életét befolyásolta. Szerinte a gimnáziumi fizikaórák nem csak a tananyagról szóltak, hanem az életre nevelésről is.

A megszólított meghatottan vette át a szót, majd szabadkozott, ő nem a szavak embere. Inkább leírta. Elsősorban a sikereit, mert ezekre szívesebben emlékszik.

1938. március 17-én született Hajdúböszörményben, - a családi legendárium szerint - egy Bocskai seregében is harcoló ősi hajdú családban. Mivel a településen sok az Elek, ragadványnevekkel különböztették meg őket. Nagyapja az amerikás jelzőt kapta, amikor azonban viszszaért a tengerentúlról, a beváltott dollárjai nem értek semmit.

Kisgyerek volt a háború alatt. Az iskola mellett laktak, de onnan nem a gyerekzsivaj hallatszott, hanem az azt megszálló katonák harci zaja. A közelben hadi repülőtér is volt, így gyakran bombázták a környéket. Egy bomba a házukat találta el. Szerencsére senki nem volt otthon, ám az eset a 3 éves kisfiúban mély nyomokat hagyott.

Reálgimnáziumban érettségizett, az osztályfőnöke irányította a szegedi egyetem matematika-fizika szakára. Az 1956-os események robbanásszerű hangulatát - utólag bevallva - nem érzete. Ám részt vett azon a néma tüntetésen, amelyet a dékán vezetett a rádiónál elesettek emlékére. Az AVH azonban beléjük kötött. November 4. után aztán minden visszaállt a régi kerékvágásba...

Elhatározta, tanítani fog, és ekkor Bácskainé Erzsikét sodorta elé az élet, aki éppen matematika-fizika szakos tanárt keresett a gimnáziumba. Így került Szentesre. Mint fogalmazott, mozgalmas év volt, amit 3 szóban foglalt össze: diploma, munkahely, házasság. Szerencsésnek mondja magát, mert szeretett tanítani, és mindig ott volt mögötte a biztos családi háttér.

A tanítás mellett foglalkozott tudományos ismeretterjesztéssel is, és még az sem vette kedvét, ha tejeskocsin utazott ki előadást tartani, a hallgatóság viszont inkább otthon maradt. Lelkesen vett részt a reáltagozat kiépítésén, a fizika tankönyvek próbáin és a levelező oktatás megszervezésében. S a felsorolásból nem hagyhatja ki a szakszervezeti munkát sem, amit ifjú tanerőként kapott "örökül" Gidófalvy Györgytől, mondván, most már bajlódjon vele ő. Számos kitüntetéssel büszkélkedhet, igazi pedagógus kitüntetések ezek, mert pénzjutalom nem járt mellé - teszi hozzá nevetve.

1996-ban ment nyugdíjba, de még további tíz évig tanított egyetlen munkahelyén.

A Közéleti kávéház nem nyit ki egy hónap múlva, Elek Sándor tanár úr mégis megnevezte következő vendégét, Dobos András állatorvost. Remélve, hogy a mostani 41. alkalomnak lesz folytatása.

V. É.