2008. június 13.

Kullancsveszély

Az állatorvos szemével

Múlt heti lapszámunkban foglalkoztunk a kullancscsípéssel és az általuk okozott betegségekkel. A témával kapcsolatban most arra kerestük a választ, hogy az állatok esetében milyen betegségeket válthat ki egy-egy kullancscsípés, illetve hogyan védhetjük meg kedvencünket.

Dr. Dobos András kerületi főállatorvos év elején még némi bizakodással volt a kullancsok elpusztulásával kapcsolatban. Úgy nézett ki, hogy lesz egy rendes telünk végre. De az a néhány napos 17 fokos mínusz nem volt elegendő. Csongrád megyében már március elején megjelent a kullancs.

- Rengeteg a kullancs és veszélyes betegségeket terjesztenek. Voltak esetek, amikor parazitás fertőzések történtek, sebek elfertőződtek. Szinte mindennaposak a kerületben, a régióban is. Nem fagytak ki a rovarok, például Nagyhegyről tömegével hoznak be kullancsos macskákat. Nagyon kell vigyázni, mert ahol a macskába, kutyába belemegy a kullancs, ott a gyereket, felnőttet is megtalálja. Sajnos jelentős részük fertőzött. Már Szentesen is találtunk Lyme-korral fertőzött kullancsokat - mondja.

Dr. Dobos András kijelenti: a kullancsok irtására - mind állatokra, mind emberekre vonatkozóan - megfelelő szerek állnak rendelkezésre. Kullancs nyakörvek, kullancsriasztók, olyan készítmények is kaphatóak, amelyeket a ruházatra rá lehet fújni séta előtt. Távol tartja

a kullancsokat. Ugyanígy a kutyák, macskák szőrére rá lehet fújni. A kullancsok elleni védőoltást nagyon fontosnak tartja a szakember. Ugyanolyannak, mint a veszettség ellenit. Javasolja: keressék fel az állatorvosokat, a rendelőket. Véleménye szerint azért kell a kutyákat, macskákat oltani, hogy az ember ne betegedjen meg. A beteg jószág a nyálával együtt az embert is megfertőzi, hiszen az állat is vírusközvetítő.

A hírre, miszerint a környezetvédők az unióban tiltakoznak a jelenleg használatos kullancsirtószer ellen, a kerületi főállatorvos megjegyzi:

- Nagyon remélem, hogy e kérdésben az ember fontosabb lesz, mint a kullancs. Ez a kullancsirtószer a kullancsra hat, melegvérű állatokra nem. Egyébként sincs itt olyan rovarfauna nálunk, amelyet annyira védenünk kellene. A kullancsok rendkívül veszélyes járványhordozók. A környezetvédelemnek azt azért figyelembe kéne venni, hogy ne a kullancs terjeszkedjen már abban a szférában, ahol az embernek meg kell élnie.

(lovas)