2008. június 13.

A térítési díjakról döntenek

Ősszel költöznek be a lakók és kezdenek a munkatársak az önkormányzati otthonban

Bolyánné Szamosközi Gabriella

Mára már műszakilag is átadták a Dr. Sipos Ferenc Parkerdő Otthont, melynek építési munkálatai még 2006 decemberében kezdődtek el. Június elsejétől pedig két fővel gyarapodott az alkalmazotti létszám, ugyanis az intézményvezető Bo-lyánné Szamosközi Gabriella mellett gazdasági vezetőként Botos Mónika, intézményvezető ápo-lóként pedig Mihály Gáborné is elkezdte munkáját.

A dolgozói létszám e-gyeztetése azonban még folyamatban van, csak a végleges döntés megszületése után írják ki a pályázatokat a különböző munkakörökre, az új munkatársakat pedig várhatóan szeptember elejétől alkalmazzák.

A munkaköröket két részre osztanám, mert szakmai és nem szakmai álláshelyek betöltésére lesz lehetőség. A hatályos rendeletek alapján szakmai munkakörökben meghirdetünk szociális- és mentálhigiénés munkatárs, foglalkoztatás szervező, ápoló-gondozó, mozgásterapeuta, dietetikus álláshelyeket. A nappali ellátásban pedig klubvezetőre, szociális gondozóra és fél állásban mentálhigiénés szakemberre lesz szükség az intézményben. A nem szakmai munkakörben gondnok, könyvelő, pénztáros, adminisztrátor, konyhai kisegítők, takarítók és karbantartók dolgoznak majd nálunk.

Az intézmény vezetője folytatja a tájékoztatást: Ezen kívül pályázatot írunk ki az orvosi ellátásra, valamint a büfé és a fodrászat üzemeltetésére. A hatályos jogszabályok szerint az intézménynek heti 6 órában kell biztosítania orvosi ellátást, melyre főként háziorvost keresünk, de pszichiáterrel is szeretnénk szerződést kötni. Azonban ez nem azt jelenti, hogy ha valaki beköltözik az otthonba, akkor háziorvost kell váltania. Maradhat régi háziorvosánál ha akar, az intézmény orvosa csak sürgős esetekben és rendelési időben látja majd el a lakókat. A büfét és a fodrászatot vállalkozók működtetnék, ezeket a szolgáltatásokat is szintén pályáztatjuk. A fodrászüzlet üzemeltetője egyrészt bérleti díjat fizetne az intézménynek, ugyanakkor mivel az otthonnak biztosítani kell a lakók számára a heti kétszeri borotválást és az egyszeri hajvágást amennyiben igényt tartanak rá, ezért ezt a feladatot is el kell majd látnia - tudtuk meg Bolyánné Szamosközi Gabriellától, aki arról is beszámolt, hogy a szociális intézmény térítési díját a fenntartó, a város képviselő-testülete hagyja jóvá, ebben a kérdésben a következő ülésen határoznak. A szociális törvény szerint a térítési díjnak az intézmény előzői évi kiadásainak és az állami normatíva különbségének kell lennie, mivel a otthon egy új intézmény, ezért nehéz meghatározni a különböző költségeket. A kiadásokat az is bonyolítja, hogy nem tudják egyelőre a dolgozók munkabérét előre kalkulálni, hiszen a fizetések meghatározása függ attól, hogy a dolgozónak hány éves munkaviszonya van és milyen végzettséggel rendelkeznek. Jelenleg előzetesen kiszámítják a térítési díjakat, melyek az említett tényezők módosulása miatt később még változhatnak.

Néhány hónappal ezelőtt egy lakossági fórumon elhangzott, hogy a beköltözők magukkal vihetnek néhány számukra kedves tárgyat is. Ebben a tekintetben a helyzet továbbra sem változott. Lehetőség van arra, hogy személyes tárgyakat is elhelyezzenek szobáikban a lakók. Hogy pontosan milyen méretű és milyen tárgyakat, azt azonban a beköltözéskor megkötött megállapodás tartalmazza majd. Festményeket, virágokat például nagyobb mennyiségben is be lehet vinni, sőt az intézményvezető tájékoztatása szerint a lakosságtól is szívesen fogadnak ilyen jellegű felajánlásokat, melyek nagy segítséget jelentenek a folyosók és a közösségi terek díszítésében.

A napokban már elkezdődött az előgondozás is, melynek keretében az intézmény munkatársai felkeresik azokat, akik beadták felvételi kérelmüket. Tájékozódnak egészségi állapotukról és szociális helyzetükről, majd az orvosi dokumentumokat továbbítják az Országos Orvosszakértői Intézethez, ahonnan személyesen felkeresik a jelentkezőket lakhelyükön, megállapítják gondozási szükségletüket, mely alapján besorolják, hogy milyen ellátásra jogosultak. - Abban az esetben ha valaki már betöltötte 80. életévét és egyedül él, vagy hetven éven felüli és nincs vezetékes víz vagy villany lakhelyén, illetve fogyatékossági támogatásban részesül, vagy jelenleg is szociális intézményben ellátott, akkor a gondozási szükségletet eleve fennállónak kell tekinteni - mondta el az igazgatónő, aki szerint októberben költözhetnek be az épületbe az első lakók.

Cseh-Lakos