2008. június 13.

A gyermekekért

A képviselő-testület az önkormányzat gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatainak ellátásáról vitatott meg beszámolót. Az előterjesztésből kitűnt, a védőnői szolgálat, valamint a házi gyermekorvosok jelzése alapján egyre több egészségügyi problémát fedeznek fel: elhízás, magas vérnyomás, mozgásszervi megbetegedések. A házi gyermekorvosi rendelők közül három felújításra szorul. Szükséges lenne iskolaorvosi szobák kialakítása az általános iskolákban, de a középiskolai orvosi szobák sem felelnek meg az előírásoknak.

Pásztor Antal (SZDSZ) a gyermekszületések és az örökbefogadott gyermekek számáról kérdezett. Mint mondta, alacsony gyermekszám esetén az abortuszt kellene visszaszorítani. Hornyik László (független) szólt arról, hogy a városban nincs megoldva a gyermek nőgyógyászati szakrendelés. A kórházban biztosított felnőtt nőgyógyászati rendelés sem igazán megfelelő.

Lencséné Szalonta Mária, a szociálpolitikai osztály vezetője dr. Gyenes Ágota kérdé-sére válaszolva elmondta, hogy a városban működő jelzőrendszer a gyermekvédelem teljes területét lefedi, védőnők, pedagógusok, a bölcsődében, óvodában, általános iskolában dolgozó szakemberek lehetnek a tagjai. A városban jelenleg minden óvodában és iskolában van ifjúságvédelmi felelős. Egy fő főállásban végzi a tevékenységet a Deák Ferenc Általános Iskolában és a Damjanich János Tagiskolában, és segíti kollégái munkáját. A jelzőrendszeri tagok munkáját a Gyermekjóléti Szolgálat fogja össze.

Szombathelyiné Tóth Júlia, a gyámhivatal vezetője válaszában kitért arra, hogy a születések számának alakulásáról nincs információja, az örökbefogadások száma stagnál. Kicsi azoknak a száma, akik csecsemő- vagy kisgyermekkorban kerülnek szakellátásba. Az idősebb gyermekek örökbefogadásának kevesebb az esélye.

Dr. Gyenes Ágota (Fidesz MPSZ) véleménye szerint határozottabb célok megjelölésére lenne szükség, mert a statisztikai adatokban évek óta nem tapasztalható nagyfokú előrehaladás. A határozati javaslat kiegészítését kérte a gyer-mekek fogászati és a szemészeti szűrésével, melyet ó-vodás korban meg kell tenni. Figyelmeztetett: meg kell nézni, hogy a rászorulók sok esetben miért nem jutnak el a szakorvoshoz. A gyógyászati segédeszköz vásárlásakor is szükség lenne azonnali támogatásra. Elmondta, hogy a városban nemcsak egy gyógytornászt kellene alkalmazni.
Móra József (MSZP) ismertette a felügyeleti szervek véleményét. A polgármesteri hivatalban a hat gyermekvédelmi munkatárs éves ügyeinek száma mintegy 11 ezer, melyből évente egy főre 1700 ügyirat jut. A fiatalok körében nagymértékű az alkoholfogyasztás és a dohányzás. Fontosnak tartja a városban kialakult és hagyománnyá váló kezdeményezéseket, pl. a bűnmegelőzési napot. A KEF és a DADA-program ellenére a fiatalok között terjedőben van a drogfogyasztás. Hornyik László továbbra is fenntartja a szociális és egészségügyi bizottság által a testület márciusi ülésén tett, az úgynevezett "kocsmarendelettel" kapcsolatos javaslatát, miszerint az átdolgozásra kerülő gyermekvédelmi törvény módosítása során az önkormányzat nyújtson be törvényjavaslatot a kiskorúak vendéglátóhelyeken történő tartózkodásával kapcsolatban, kiemelve a szülő és a vendéglátóhelyek felelősségre vonását is. Ebben az országgyűlési képviselők segítségét kérte.

Szűcs Lajos (SZDSZ) alpolgármester elmondta, hogy a gyermekek mozgásának javítását már bölcsődés korban el kell kezdeni. Egyetért azzal, hogy nemcsak egy gyógy-tornászra lenne szükség. Beiskoláztak egy pedagógust a gyógytornász szakra. Átvizsgálták a felnőtt és gyermek orvosi rendelőket is, folyamatos felújításukat tervezik.

Dr. Sztantics Csaba jegyző adott tájékoztatást, hogy a felügyeleti szervek által végzett ellenőrzések alkalmával a Családsegítő Központ, a Polgármesteri Hivatal Szociálpolitikai Osztálya, a Gyámhivatal kiváló minősítést kapott.

Szirbik Imre polgármester kijelentette: amennyiben az orvos úgy látja, hogy az egészség helyreállításához az általa javasolt gyógyszert, segédeszközt a beteg nem tudja megvásárolni, a polgármesteri hivatal szociálpolitikai osztályához irányítja. A kollégák soron kívül döntenek az ügyben és a rászoruló a kiállított okmánnyal meg tudja vásárolni a szükséges eszközöket. A készpénzes támogatást kockázatosnak tartja.

Lovas József