2008. április 25.

Vallási felekezetek Szentesen

Könyvben-képen-Neten a múltban és napjainkban

Április 9-én Szűcs Lajos alpolgármester nyitotta meg a városi gyermekkönyvtárban a IX. helyismereti vetélkedőt, melynek témája a fentebb említett téma volt. Három intézmény, a házigazda gyermekkönyvtár, a Koszta József Múzeum és a TEAM Számítástechnika közös rendezvénye volt a verseny.

Ebben az évben is a csapat 2-2 tagja a gyermekkönyvtárban és a múzeumban feladatlapokat oldottak meg, 1 kisdiák pedig a TEAM Számítástechnikában mutatta be számítógépes tudását. A komoly téma nem riasztotta el a gyerekeket, mert 11 csapat küldte el a benevezését.

A gyerekeknek előzetes "beugró" feladattal kellett nevezniük. Ebben bemutathatták egy-egy jeles egyházi személyiség életútját, munkásságát, esetleg temetőben található síremlékét, de ismertethettek egy-egy kiválasztott egyházi épületet, műalkotást is. Írhattak a vallási felekezetekhez kapcsolódó hagyományokról, szokásokról is. Az elkészült dokumentumot vagy PowerPoint prezentációt a benevezésekhez kellett a csapatoknak csatolniuk. A feladatok színvonalasak voltak, igényes, szép prezentációkban lehetett gyönyörködni. A gyerekek az alábbi témákat választották: Szent Anna-templom, református nagytemplom, felsőpárti református templom, kapucinusok a Jézus szíve templomban, evangélikus templom, Kiss Bálint és dr. Uhlár István élete, konfirmáció, szentesi templomok, szentesi temetők.

Míg a verseny szervezői a dolgozatokat javították, a gyerekek teljesítményét értékelték, a könyvtár dolgozói finom uzsonnával kedveskedtek a gyerekeknek. Az eredményhirdetésről senki sem távozott üres kézzel. Minden versenyző kapott emléklapot, tollat, a csapatok oklevelet, és valamennyien választhattak a TEAM Számítástechnika, a gyermekkönyvtár, a múzeum és az önkormányzatának ajándékai közül. A feladatok és a további eredmények a www.szentesinfo.hu/mozaik oldalán olvashatók.

A legjobb eredményt elért csapatok: 1. Koszta II. csapata, csapattagok: Mirza Dávid, Mányai Adrienn, Vecseri Csilla, Kucsora Viktor, Illés Dóra. Felk.: .Lucza László. 2. Deák I. csapata, csapattagok: Seres Márk Dániel, Váczi Dorina, Pető Gyöngyi, Dezső Gergely, Kozák Tamás. Felk.: Szépéné Balogh Szabó Katalin. 3. Szent Erzsébet I. csapata, csapattagok: Szabó Dominik, Halmai Pongrác, Forgó Tamás, Mihály Mirtill, Gere Martin. Felk.: Dudás-Szabó Márta. 4. Kiss Bálint I. csapata, csapattagok: Dajka Dalma, Szécsi Szimonetta, Józsa Gerda, Mucsi Vivien, Berczeli Alex. Felk.: Antalné Koncz Éva. 5. Kiss Bálint II. csapata, csapattagok: Haller Zsanett, Bélteki János Benjámin, Konyecsik Tamás, Anderkó Nikoletta, Ádász Gabriella. Felk.: Antalné Koncz Éva.

Kis-Rácz Antalné
v. munkaközösség-vezető