2008. április 25.

Elhibázott döntés

Gyorsan elterjedt a hír, hogy a kormány törvénymódosításra készül a fóliasátrak esetében. Szentesen és térségében nagyon sokan foglalkoznak fóliázással, így sokakat érint a dolog. Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő úgy fogalmazott: létezik a városi hivatal, ahol a törvényt be kell tartani. De. A város első embere úgy gondolja, hogy egy elhibázott jogszabályról van szó. Arról, hogy valahol egy építési engedélyekkel foglakozó hivatalnok, a valóságtól elrugaszkodva hozott egy törvényt, amit azután rendelet formájába is öntöttek.

Ezt elhibázták, jelentette ki a polgármester, a Parlamentben is volt róla szó, több képviselőtársa egyértelműen azt mondta, vonják vissza a törvényt, mert semmi értelme. Lehet rajta finomítani, hiszen a fóliát nemcsak a mezőgazdaságban, állattenyésztésre és növénytermelésre használják, hanem vannak, ahol ipari csarnokokat, raktárakat működtetnek benne.

- Ez utóbbiaknál természetesnek tartom, hogy az engedélyezési eljárást lefolytassák. De a növénytermesztés vonatkozásában teljesen elhibázott a dolog, hogy ezt a kérdést viszszamenőlegesen napirendre tűzzék. Így is millió gondja van a magyar agrárium versenyképességének. Ezzel megterhelni öngyilkos lépés. A szocialista frakció arra kötelezte a kormány tagjait, hogy ezt a rendelkezést a lehető leggyorsabban helyezzék hatályon kívül, vagy legalábbis módosítsák oly módon, hogy az agrárvállalkozásokat, az állattenyésztést, növénytermesztést szolgáló fóliáknál ez ne kerüljön alkalmazásra - vélekedett Szirbik Imre.

Az engedélyeztetésnek azonban nemcsak ez a kérdése került terítékre, hanem a növényházak belmagasságának a szabályozása is, tudtuk meg a polgármestertől. Ez, mint mondta, azt jelenti, hogy valahol a valóságtól elrugaszkodott módon történt a jogalkotás, mivel Magyarországon 7,5 méterbe kívánták a belmagasságot szabályozni, Európában ez valahol a 9 méter körül van. Kiderült az is a tárgyaláson, hogy az agrártárca nem is tudott a szabályzás módosításáról. Tehát egy kormányközi hiba történt. Szirbik Imre bízik abban, hogy egyöntetű kiállás lesz a jogszabály visszavonása érdekében. Úgy véli, gyors megoldás születik majd, mivel napirenden van a kertészeti pályázatok beadása. Kijelentette: óriási energiát fordítanak a térségben arra, hogy minél több kertész pályázatától újuljanak meg a fóliaházak, fóliavázak.

(lovas)