2008. február 22.

Kis kukta

Hamis gulyás

Hozzávalók: 75 dkg burgonya, 2 db zöldpaprika, 2 db paradicsom, 2 fej vöröshagyma, 3 db marhahúsleves-kocka, 10 dkg húsos füstölt szalonna, 1 mk. majoránna, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 1 ek. piros fűszerpaprika, 2 ek. házi tarhonya, ízlés szerint só, csípet őrölt köménymag.

Elkészítése: A füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk, majd zsírját folyamatos keverés közben kis lángon kiolvasztjuk, és rátesszük a megtisztított, finomra metélt vöröshagymát. Folytonosan kevergetve üvegesre fonynyasztjuk, a tűzről lehúzva belekeverjük a pirospaprikát, majd azonnal ráöntünk két evőkanál vizet. Visszatesszük a tűzre, beletesszük a kis kockákra vágott burgonyát, és néhány percig kevergetjük. A zúzott fokhagymával és a köménymaggal ízesítjük, majd ráöntünk annyi vizet, amennyi bőven ellepi a burgonyát. Ezután beletesszük a megmosott, kicsumázott, szeletekre vágott zöldpaprikát és a húsleveskockákat, majd felforraljuk. Ha szükséges, sózzuk. Fedő alatt puhára főzzük, csak ezután tesszük bele a felkarikázott paradicsomot és a házi tarhonyát. Forrón tálaljuk.

Stíriai metélt

Hozzávalók: 40 dkg tehéntúró, 15 dkg liszt, só, 2 tojás, 6 dkg vaj, 1 dl tejföl, 3 evőkanál porcukor, 3 tojássárgája, kevés vanília, reszelt citromhéj, 5 dkg mazsola, 3 tojás kemény habja, zsemlemorzsa, olaj.

Elkészítése: A tehéntúrót összegyúrjuk a liszttel, kevés sóval és a tojásokkal. Miután kidolgoztuk, kinyújtjuk fél kisujjnyi vastagságúra és szélességűre. Sós vízben kifőzzük. A vajat összekeverjük a tejföllel, a porcukorral, a tojássárgákkal, a vaníliával, a reszelt citromhéjjal, a mazsolával és végül a felvert habbal. Keverjük össze ezt a masszát a kifőtt tésztával, majd öntsük egy olyan tűzálló tálba vagy tepsibe, amit előtte kikentünk olajjal, és megszórtunk zsemlemorzsával. Forró sütőben süssük pirosra!

Jó étvágyat!