2008. február 22.

Reménnyel teli szalag

Február 15-én tartotta a Pollák Antal Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola, a Zsoldos Ferenc Középiskola és Szakiskola tagintézménye a hagyományos szalagavató bálját a Dr. Papp László Városi Sportcsarnokban.

Dr. Kovács Kálmán a megyei közgyűlés alelnöke szólt először a nevelőtestülethez, a szülőkhöz és a diákokhoz. A szülőket és a pedagógusokat arra kérte, hogy szeretettel gondoskodjanak a diákokról. A diákok figyelmét pedig felhívta arra, hogy hamarosan átlépik a felnőttkor küszöbét, és ez felelősséggel jár. Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő köszöntőjében elmondta, hogy ez a nap a végzősöké, hiszen nekik szólnak a dalok, nekik gyúlnak a fények. Amikor felkerül a szalag a ruhájukra, onnantól a megmérettetés gyorsított periódusba lép. Nem lesz könnyű, de nem kell tőle félni. A szülőktől azt kérte, hogy mindig legyen kinyújtott kezük a gyermekeik felé, segítsenek nekik. Egyik volt tanárát idézte: "Egy műszakis sosem magyarázkodik." Azt kívánta leendő kollégáinak, hogy sose kelljen magyarázkodniuk. Farkas Sándor országgyűlési képviselő, aki ebbe az iskolába járt, 36 éve állt így a megyeháza nagytermében. Elmondta, hogy ez az iskola mindig büszke volt arra, hogy jól felkészíti diákjait, akik az élet számtalan területén tudják majd hasznosítani tudásukat. Tandíjmentes továbbtanulást kívánt nekik.

Dongó László igazgató feltette a kérdést: mit is fejez ki ez a kis szalag? Kifejezi a diákok reményeit, vágyait, de a felnőtté válás szimbóluma is, és benne van szüleik, tanáraik reménysége, akik tudják, hogy keményen megdolgoztak azért, hogy most itt legyenek. Kovács Attila tagintézmény vezető felidézte a tavalyi szalagavatót, amikor a mostani végzősök még fehér ingben álltak az akkori végzősök mellett. Az osztályokat külön-külön megszólítva egy kis múltidézés következett. Megtudtuk, hogyan telt el a négy év azoknak a diákoknak, akik ma magabiztosan és útrakészen állnak. A szalag elválaszt és összeköt. Elválaszt a gyerekkortól, de összeköt az iskolával. Viselésével mindenki látja majd, hogy ők készek a megmérettetésre. Sok erőt és kitartást kívánt a vizsgákhoz.

A 11. osztályosok is köszöntötték a végzősöket, azt kívánták, hogy önbizalommal és kitartással készüljenek, és érjenek el sikert az érettségin, a felvételi vizsgán, majd az életben.

A szalagtűzés után a 12. évfolyam nevében Galambosi Edina búcsúzott az iskolától, a tanároktól és a diákoktól. Felidézte közös élményeiket, a többi közt az órák előtti pár perces felkészülést, a puskázással szerzett jó jegy okozta örömöt.

A műsorszámok között szerepelt a csongrádi Reflex zenekar, a végzősök gyönyörű tánca, a 12. A osztály időutazása, a 12. C hastánc produkciója, a Swivel tánccsoport, a Dobbantó Néptánc-együttes, a Vasutas Sportklub Vívó Szakosztályának műsora, a Lajtha László Zeneiskola együttese, a 12. B osztály szülői értekezlete egy ál-osztályfőnökkel. Végül a végzősök tánca zárta a színvonalas rendezvényt.

M. A.