2008. február 22.

"Küzdősportos" kávéházi est

A Közéleti Kávéház februári vendége Bertók Róbert sokszoros magyar bajnok és világbajnok volt, ő városunk egyetlen egyéni világbajnoki címével rendelkező sportolója. Neves sportmenedzser és edző, sok ökölvívó és küzdősport estet szervezett már Szentesen. A sportról, versenyekről, ezzel kapcsolatos élményeiről mesélt.

"Vízilabdás családból" származik, édesapja terelte az úszás felé. Valkai Feri bácsihoz íratták be. A vízbeugrás után öt perccel rendszerint ellilult a szája, ezért úgy döntött, más sporttal próbálkozik: ez volt a foci. De ez sem vált be. Idősebbik bátyja találta ki, hogy elkezd bokszolni, ő pedig csatlakozott hozzá. A hódmezővásárhelyi Hódgép SE-hez került 13 évesen. Megtetszett neki ez a sport, serdülőben 32 kg-mal már magyar bajnoki címet szerzett. A vízipólós Berki András egyszer megkérdezte tőle, hogy hány kiló. Mondta, hogy 32. Erre Berki: "32 zacskós tej? Ennyit megiszok egy nap."

17 éves korára elérte a 48 kilót. 1992-ben az akkori szövetségi kapitány, Szántai Öcsi bácsi felfigyelt rá. A junior magyar bajnokság után megkeresték, hogy lenne-e kedve elmenni Pestre bokszolni. 1993-ban került az Újpesti Tornaegylethez. Szántai Öcsi bácsi édesapja azt mondta neki: Neked 57 kg lesz a súlyod. Így is lett: két éven belül 57 kg-ban bokszolt. Ebben a súlyban olyan - később elhíresült - bok-szolók voltak, mint Nagy "Csonttörő" János vagy Kovács "Kokó" István. Ők óriási húzóerőt jelentettek számára. 1994-ben hívták a válogatotthoz, ott évekig edzett olyan nagy bokszolókkal, mint Kótai Misi, Erdei Zsolt, róluk ma is csak jókat tud mondani.

1996-ban a szegedi Dózsához, majd a szentesi bokszklubhoz igazolt le. 1997-ban a magyar bajnokságon első nap összesorsolták Nagy Janival. Ő akkor már itthoni színekben indult, és nem volt edzője. Óriási meglepetés volt számára, hogy Nagy Janit egy sima mérkőzésen meg tudta verni. Ekkor felfigyeltek rá, és újra visszament a válogatotthoz.

Az 1997-es év sorsdöntő volt az életében. Ekkor volt a budapesti világbajnokság, amelyen nem indult, mert Kokó versenyzett a súlyában. Ebben az évben az öszszes nemzetközi tornát megnyerte, ahol elindult. Novemberben nyerte meg a világbajnokságot, decemberben volt a felnőtt magyar bajnokság, ahol megverte Nagy Janit. Ezután kihagyott egy évet, és amikor visszakerült a válogatottba, akkor már "rutinos versenyzőnek" tudhatta magát, "A" kategóriás nemzetközi versenyeket nyert.

2004-ben kezdett edzőként dolgozni. Ebben az évben rendezték meg a svájci Bázelben két nagy világszövetség összevont versenyét, ahol közel 2800 induló volt. Ő is kiutazott feleségével. Két kategóriában indult: full contact-ban 16-an, light con-tact-ban pedig 32-en versenyeztek az ő súlyában. Mindkét kategóriát megnyerte. A light contact kategóriában egy török versenyzővel játszott a döntőbe jutásért. Miután megnyerte a meccset, a törökök lerohanták a bírót, és végül elérték, hogy a török legyen a nyertes. A full contact-ot megnyerte, ez volt a szíve csücske, ezért nem bosszantotta az eset. De a supervisor-nak köszönhetően másnap mégis ő indulhatott a döntőben, és győzött.

Bertók Robi ma boksz- és kick-boksz edzőként dolgozik, büszke tanítványaira, akik közül már a második kerül be a válogatottba. Ezen kívül egy rendezvényszervező kft.-t működtet feleségével.

M. A.