2008. február 22.

A becsapott emberek szolgálatában

Halmai László először a városfejlesztési bizottság külsős tagjaként ízlelte meg a várospolitikát még 1990-ben. '94 és '98 között kereszténydemokrata képviselőként megválasztják a városfejlesztési bizottság elnökének, mellette a jogügyi bizottság tagja. '98-tól 2002-ig független képviselőként tevékenykedik az önkormányzatban. A 2002- 2006-os ciklusban már, mint fideszes képviselő, frakcióvezető szolgálja a várost. 2006-ban elindult ugyan a helyhatósági választásokon, ám végül a Csongrád Megyei Közgyűlés képviselő-testületében kötött ki. A helyi önkormányzatban végzett munkájáért a testület Szentes városért emlékéremmel tüntette ki.

Most, hogy visszatekintünk képviselői munkájára, azt mondja nagyon nehéz volt. Már, ahogyan azt cselekedte a testületben. Hiszem, ezzel a következetes munkámat ismerték el, és elmondhatom, így utólag is bármelyik döntésemet tudom vállalni - jelenti ki. Majd hozzáteszi: ha rajta múlott volna, lehet, hogy nincs annyi kirakatfejlesztés a városban, de talán munkahelyek tekintetében versenyképesebb lenne a település, azzal együtt hosszú távú perspektívája lenne.

- A jövőt építettük volna, és nem a jelennek tettünk volna gesztusokat - mondja. - Azt látom, hogy elöregedtünk, mennyivel kevesebb gyerek születik, mennyivel kevésbé versenyképesek a munkahelyek. Építőmérnökként sok helyen járok az országban, és nem a pesszimizmusom mondatja velem, én a város helyében azokból a privatizációs vagy pályázati pénzekből az innoaktív munkahelyteremtő vállalkozásokat segítettem volna, amelyek jövedelmezőségűknél fogva a várost gazdagítják. Jövőt építeni csak úgy lehet, hogy az ember a gazdaságot katalizálja.

Halmai László közel egy hónapja a Fidesz MPSZ Szentes és térségének választókerületi elnöke. Most, hogy megbízták a feladattal, vallja, koordinációs szerep az, amit vállalt, nem kíván fölülről rákényszeríteni semmit az alapszervezetekre.

- A stílust az országos párt határozza meg, én nagyon szeretném, ha nem a megmondó ember stílusú helyi ellenzék szava élne a választókerületben, hanem az elnyomott, kihasznált, kizsarolt, becsapott és megtévesztett választópolgárokat szolgáló Fidesz-vezetőké. Szeretnénk növelni a taglétszámot, ha egyre többen észrevennék, hogy csak akkor van mód változtatni a szociális válságon, ha aktívan részt vesznek a közéletben - mondja, majd így folytatja:

- Óriási igény van arra, hogy valaki tevőlegesen segítsen az embereken. 18 éve történt a rendszerváltás, és ahova eljutottunk, az, hogy mindenki becsapottnak érzi magát. Aki nem, az meg fél. Tehát nagy hiány van abban, hogy az emberek a közösségben átérezzék annak az élményét, hogy ők irányítják ezt az országot, és tehetnek valamit azért, hogy jobban éljenek. Most ez nem így van. Az emberek elszenvedik a döntéseket, az őszödi beszéd ráébresztette őket arra, hogy nem arra szavaztak, amire gondolták, és kérik, valaki törődjön, foglalkozzon velük is.

- Tizennyolc éve dolgozom a közéletben, és soha nem foglalkoztatott az, hogy milyen karriert, vagy tisztséget érek el. A szolgálat az, ami foglalkoztat. Az a nép, amelyik mindenéből ki van forgatva, és a személyes vagyona ellen indult támadás azokkal a gazdasági megszorító lépésekkel, amik történnek, illetve az egészségbiztosítási pénztár privatizációjával, akár az ingatlanadóval, ez a nép végre találjon magára. Legyen hangja, vegye észre, hogy amit elszenved, azon változtathatna. Nem lett volna törvényszerű, hogy a privatizációval elherdáljuk a nemzeti vagyont, hogy másfélszeresére növeljük az államadósságot, hogy kilátástalannak érezzük a helyzetünket.

L. J.