2008. február 22.

A város jövője a tét

5,3 milliárd forint értékű kötvénykibocsátást tervez a testület

Lapunk megjelenésének időpontjában tartja soros ülését a város képviselő-testülete. A napirend vaskos anyagot kínál, s annak talán legfontosabb részét a 2008-as költségvetés teszi ki. Amit várhatóan elfogad a testület. Az olvasó joggal kíváncsi arra, vajon milyen lesz a város anyagi helyzete 2008-ban? Erre kértünk választ Szirbik Imre polgármestertől, aki előzetesen korrekt és megvalósítható költségvetésről beszélt. Elmondta: az a változatlan intézményi, illetve feladatstruktúra, amely eddig a költségvetésekben megjelent, tovább nem tartható. Tehát változtatás kell. Tavaly érzékelhetően megjelent a forráshiány, amiatt az önkormányzatnak néhány olyan döntést kellet meghoznia (a Széchenyi iskolát gyakorlatilag megszüntette, több óvodát átszervezett), amellyel a testület elérte, hogy egyensúlyi költségvetést lehetett letenni a képviselők asztalára. A végszám 123 milliós forráshiányt mutat.

A képviselő-testület kötvénykibocsátásról dönthet. Nem divatból teszi, az már bizonyos. A polgármester kijelentette: a kötvénykibocsátás arról szól, hogy az elkövetkezőkben legyen önereje a településnek. Hogy pályázhasson. Ez hosszú távú gondolkodást jelent. A költségvetés a működést finanszírozza, az intézményi struktúra biztonságos fenntartását teszi lehetővé.

Szirbik Imre a kötvénykibocsátással kapcsolatban elmondta, hogy az három területre koncentrál: az ipari park fejlesztése félmilliárd forintról szól, ez teszi lehetővé további bővítését, az úgynevezett zöldmezős beruházás fogadására alkalmas terület előkészítését, a mostani Legrand Zrt.-től egészen a Kunszentmártoni útig, beleértve a Fábián-sebestyéni út melletti ipartelepi út kialakítást, magába foglalva a honvédségtől idén átvett volt Esze Tamás laktanya további épületeit. Az idegenforgalmi fejlesztés az 5,3 milliárdban 2 milliárd forinttal szerepel.

A polgármester tájékoztatójában kitért arra, hogy először a pályázat feltételeit kell megteremteni, a pályázatot megnyerni és majd csak azután működik a rendszer. A kötvénykibocsátással a város a saját pénzét megháromszorozza. Ezzel maga a település, s véle minden szentesi gazdagodik. Például: az utcákban a teljes árokrendszer rendbetételével és felújításával, a csatornarendszer kiépítésével. Nagy közösségi beruházásokat tervez a város, a már említett ipari parki fejlesztések mellett az idegenforgalom fejlesztését, továbbá az oktatási intézmények teljes belső berendezéseinek és eszközállományának megújítását. Ez arról szól, hogy a 2007-2013-as Nemzeti Fejlesztési Terv pályázatához a saját erőt, ha úgy tetszik, az esélyt teremtsük meg - jelentette ki a polgármester.

És még mindig a kötvényről. Szirbik Imre elmondta: a távlata jóval hosszabb, értékpapírként forgatható, vele nincs az ember egy bankhoz vagy pénzintézethez kötve. Fejlesztési célokhoz kapcsolódik, jelenleg a kondíciói jobbak, és van egy óriási előnye, amikor az bejegyzésre kerül, onnantól kezdve a pénz azonnal a város rendelkezésére áll, és mindaddig, amíg nem használja föl, azt kamatoztatni tudja. A kamatbevételekkel csökkenteni tudja a terheit, ellentétben a hitelekkel.

Tovább forgatva az előzetes napirendi pontokat, az ülésen szerepel művelődési intézmények átszervezése is.

A művelődési központ és a megyeháza tevékenysége között jelentős átfedések vannak - ismerte el a polgármester. - Szeretnénk, ha a művelődési központ, és az egész közművelődést értjük ez alatt, olyan irányba tudna megváltozni, amelyeknél nem csak a nézők számának növekedését, hanem annak valamiféle gazdasági vonalon történő megjelenését is tapasztalhatnánk. Egy közművelődési intézmény, ha olyan programokat tud szervezni, amelyekre hajlandóak áldozni az emberek belépőjegyeikkel, az a város pénzügyi helyzetét is javítja. Ennek a lehetőségét kívánjuk megadni.

A Móricz Zsigmond Művelődési Házzal kapcsolatos kérdésre a polgármester így reagált: a kis közösségek közül, akik eddig ott tartották összejöveteleiket, többségük az ifjúsági házban talált helyet. A mozgáskorlátozottak a sportcsarnokban "ütöttek tanyát", a helyet annyira megkedvelték, hogy ott tartják meg a megyei találkozójukat is. Két közösségnek vannak problémái: a fúvószenekart a megyeházán szeretnék elhelyezni, illetve a díszmadárklubnak keresik a helyet.

- Az épület állaga leromlott, ugyanakkor új perspektívát nyit az a helyzet, hogy a mellette levő Démász Rt. épületét az áramszolgáltató értékesíteni kívánja, és fölmerülhet az a verzió, hogy a fürdő mellett egy ekkora objektumot közösen az idegenforgalom fejlesztésére hasznosítsunk - újságolta a polgármester.

Lovas József