2007. december 14.

Ülésezik a testület

A város képviselő-testülete lapunk megjelenésének időpontjában tartja ez évi utolsó rendes ülését. A tanácskozás ünnepélyesen, a meghirdetett kirakatverseny díjainak átadásával kezdődik, egy életmenő kitüntetésével folytatódik. Az érmet Benedek Dávid egy, a nyáron történt baleset kapcsán gyors beavatkozásával érdemelte ki.

Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő előzetes tájékoztatójában elmondta: ami az ország költségvetését illeti, a végszavazás még hátra van, így a város sem tud költségvetést alkotni, ezáltal egy ideiglenes költségvetés jóváhagyására kényszerül a testület. Ez az úgymond technikai jellegű költségvetés két hónapra szól, a működés területét érinti, a fejlesztésre az ideiglenes költségvetés nem tartalmaz előirányzatot. A képviselők két pályázat beadásáról döntenek majd, közülük az egyik intézményi felújítás lehetőségéről szól. A pályázat négy intézményt érintene: a Koszta és a Klauzál általános iskolák, valamint a Klauzál és a Rákóczi utcai óvodák felújítását. A beruházás összege közel egy milliárd forint, ahhoz - több évre vonatkozóan - 200 millió forint önerőt le kell tennie az önkormányzatnak.

A novemberi ülésen a testület - elsősorban a szemétszállítási díjak meghatározására vonatkozóan részletesebb gazdasági számítást kérve - levette napirendről a szilárd és folyékony hulladék, valamint a kéményseprési díj megvitatását.

- A decemberi ülésre beadott variációk közül szerintem a legkorrektebb az, amely a 2007. évi inflációs rátával megegyező díjtételemelést tartalmazza, ez 7,5 százalékos díjtételemelést jelent. A környező települések díjtételeit áttekintve az emelések után is Szentesé marad a legalacsonyabb díjtétel ezen a téren. Javaslat van a 2008-as várható inflációnak megfelelő emelésre, ez 4,5 százalék. A differencia mértéke egy évre kiszámolva kisebb, mint száz forint eltérést jelent. A díjemelés lehetőséget ad egy új szemétszállító autó beállítására, amellyel a szelektív gyűjtés bővítése oldható meg - mondta a polgármester.

A képviselő-testület várhatóan dönt majd a Dr. Sipos Ferenc Parkerdő Otthon vezetőjének személyéről. Ez alkalommal mindhárom pályázó hozzájárult a nyilvános megmérettetéshez.

(lovas)