2007. december 14.

Tóni bácsi konyhája

Székelykáposzta

Hozzávalók: 50 dkg sertéshús (comb), 1 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 kg savanyú káposzta, 10 dkg kolozsvári szalonna, só, babérlevél, fűszerpaprika, 2 dl tejföl, a habaráshoz kevés liszt.

Elkészítése: Az apróra vágott vöröshagymát zsírban lepirítjuk és fűszerpaprikával pörkölt alapot készítünk belőle. A húst kockára vágjuk, majd a hagymához adjuk. Kevés vízzel felöntjük, sóval ízesítjük és feltesszük főni. Mielőtt a hús teljesen megpuhulna, hozzáadjuk a savanyú káposztát, a nagyobb darabokra vágott kolozsvári szalonnát és a babérlevelet. Mikor a káposzta megpuhult behabarjuk és készre főzzük. Tejföllel leöntve tálaljuk.

Pudingos sütemény

Hozzávalók: 1-1 csomag vaníliás, csokis és puncsos pudingpor, 4 kis csomag zselatin, 1 cs. tortazselé, 9 dl tej, 4 dl tejföl, 1 cs. vaníliáscukor.

Elkészítése: A zselatint áztassuk be vízbe, majd a keveréket melegítsük fel. 1 zacskó pudingport 3 dl tejjel keverünk ki és adjuk hozzá a zselatin egyharmadát. Az így kapott adagot kanalazzuk egy közepes méretű, fóliával kibélelt, kivajazott tepsibe, majd tegyük a mélyhűtőbe. A másik két pudingot is készítsük el az előzőek szerint és rétegezzük az elsőre. Végül öntsük rá a tejfölbe kevert vaníliáscukros maszszát. A sütemény tetejére a tortazselé kerüljön. A hűtőben megdermesztjük, tálaláskor gyümölcsdarabokkal díszítjük.

Jó étvágyat!