2007. december 14.

Két stílus, egy szemlélet

Az elmúlt évben adták át a Katona Kiss Ferenc és neje Túri Júlia Képzőművészeti Alapítvány díjait. A tavalyi díjkiosztón
Nádas Alexandra az önkormányzat különdíját vette át Szűcs Lajos alpolgármestertől

Mester és tanítványa, azaz Eszik Alajos és Nádas Alexandra közös kiállítása zárja az évet a főtéri galériában. A két alkotó két külön stílust képvisel, de ugyanazt a létszemléletet követik műveikben.

A 33 éves Nádas Alexandra fiatal kora ellenére számtalan szakmai elismerése mellett a Katona Kiss Ferenc és neje Alapítvány pályázatában Szentes önkormányzatának díját is magáénak tudhatja, melyet tavaly nyert el. Az elmúlt pár évben két nagy képsorozaton dolgozott, az egyik a Kötődések, a másik - melyet most a galéria nagytermében láthatunk - a Tájnaplók címet viseli. A Magyar Képzőművészeti Egyetem képgrafika tanszakán egyik mestere Eszik Alajos volt, kinek a Lelkendezések és siránkozások című képsorozata a galéria különtermében kapott helyet.

A megnyitón csongrádi zenészek (Varga Zsuzsanna, Csák László, Góg József) dallamait követően Szuromi Pál művészeti író valóságos művészettörténet órát tartott, átfogó tematikai elemzést nyújtva a két alkotó képeiről. Az otthonosság vizuális képzetét már megfestette az előző művészgeneráció, ők egy más kor gyermekei, kortársak és barátok, s idegenkednek a zártabb létszemlélettől, fogalmazott a művészeti író. Nádas Alexandra a geometrikus, fegyelmezett formákat alkalmazza, felfedezte a tájelemeket. Képein ikonformát teremt, áhítat, gondosság jellemzi. Verbális elemeket (betűket) épít be a tárgyak közé, ezzel feldúsítja képeit. Ezzel szemben Eszik Alajos a virtuális testbeszéd híve, a testiség vitustánca érdekli. Kíváncsi a létezés igazságára, ugyanis a testbeszéddel ritkán tudunk hazudni, állapította meg az író Eszik Alajos képeiről beszélve, melyeken mozgásban lévő embereket láthatunk, köztük bibliai alakokat. A kiállítás december 22-ig tekinthető meg.

D. J.