2007. december 14.

Elterelés

Az Addiktológia és Drogambulancia sorozata - A dohányzástól a heroinig - A törvény is szankcionál

A hatályban lévő rendeletek alapján az elvégzendő megelőző-felvilágosító szolgáltatást, azaz elterelést a Szentesi Drogambulancia területi ellátási kötelezettséggel végzi. A szentesi rendelés feladatvégzése négy megyére terjed ki: Csongrád, Békés, Bács-Kiskun és Jász-Nagykun-Szolnok megyékre. Az eltereléshez kapcsolódó előzetes állapotfelmérés is itt történik, mely nem számít bele az elterelés időtartamába. A klienseknek az első alkalomra feltétlenül magukkal kell hozniuk a gyanúsítotti jegyzőkönyv vagy ügyészi határozat másolatát is. Sorozatunkban a témáról dr. Szalayné Péter Ildikó addiktológiai konzultáns adott felvilágosítást lapunknak.

A Büntető Törvénykönyv 2003. évi II. törvénnyel történt módosítása óta (2003. március 1.) van lehetőség a "visszaé-lés kábítószerrel" bűncselekmény bizonyos, törvényben meghatározott eseteiben az elkövető számára a büntetés elkerülésére. A Büntető Törvénykönyv 283. §-a tartalmazza, ki nem büntethető kábítószerrel való visszaélés miatt. Ebbe a kategóriába tartozik az, aki csekély mennyiségű kábítószert saját használatra termeszt, előállít, megszerez vagy tart, az a kábítószer-függő személy, aki jelentős mennyiséget el nem érő mennyiségű kábítószert saját használatra termeszt, előállít, megszerez, tart, az országba behoz, onnan kivisz, illetve az ország területén átvisz.

Az előbb említett esetekben a büntetés elkerülésének lehetősége jelenti az elterelést, amely a droghasználat következtében megjelenő problémák súlyosságától függően többféle eljárást jelenthet.

A kábítószer-fogyasztással kapcsolatban 2006. július 1-jén jogszabály-módosítás történt, mely lehetővé teszi, hogy az elterelés már nyomozati/rendőri szaktól elkezdődjön. Ugyanakkor lehetőség van az ügyészi és a bírói szakasztól induló elterelésre is. Erre azonban csak akkor kerülhet sor, ha a gyanúsított vállalja az elterelésben való részvételt. Az ügyész a gyanúsítottnál pártfogói felügyeletet is elrendelhet a vádelemelés elhalasztásának időtartama alatt.

A törvényben biztosított eltereléses eljárás menetében először a kliensnek el kell mennie a rendőrségi, ügyészi vagy bírói jegyzőkönyvvel a területileg illetékes drogambulanciára (az elterelésben résztvevő egészségügyi szolgáltatók jegyzékében szereplő intézmények egyikébe). A drogambulancián megtörténik az előzetes állapotfelmérés. Ennek eredménye alapján az elterelés 3 formája lehetséges: 1. drogfüggő: kábítószer-függőséget gyógyító kezelésben, 2. a problémás droghasználó: kábítószer-használatot kezelő más ellátásban, 3. az alkalmi használó, illetve egyszer kipróbáló: megelőző-felvilágosító szolgáltatásban vesz részt.

A kliensek 6 hónapig tartó folyamatos ellátásban részesülnek, melynek időtartama 2 hetente 2 óránál kevesebb nem lehet. Így összesen az első, állapotfelmérő alkalommal együtt 13 találkozáson kell részt venniük. A kliens állapotától függően a megjelenés egyéni konzultáció és csoportos foglalkozás keretén belül zajlik. Azonban ha két alkalom között 30 napnál több idő telik el, akkor az elterelés folytonossága megszakad. Ilyenkor a kezelést elölről kell kezdeni. Amennyiben elháríthatatlan, önhibán kívül felmerülő, igazolt külső ok miatt a két megjelenés között 30 napnál hosszabb idő telik el, úgy a 30 napot meghaladó időtartam a Büntető Törvénykönyv 283. §-a (1) bekezdésében meghatározott időtartamba nem számít be, de a kezelés folytonossága nem szakad meg.

A kliens a féléves elterelés folyamán két alkalommal dönthet úgy, hogy más intézményben kívánja folytatni az elterelést. Ebben az esetben az addigi terápiáról igazolást kap, mellyel 15 napon belül jelentkeznie kell az új kezelőhelyen. Így az elterelés folyamata nem szakad meg.

Amennyiben a rendőrségi eljárásban résztvevő személy vállalja, hogy elkezdi az elterelést, akkor rendőri szakaszban a hatóság a nyomozást felfüggeszti, ügyészi, illetve bírói szakaszban az ügyész, illetve a bíró a vádemelést elhalasztja 1 évre. A 6 hónapos kezelésről szóló igazolás bemutatásakor az eljárást az ügyész 30 napon belül megszünteti. Ha a gyanúsított mégsem vesz részt a 6 hónapig tartó tizenkét alkalmas vizitdíj-mentes elterelésen, akkor a rendőrségi eljárást tovább folytatják.

Cseh-Lakos