2007. december 14.

Nyitólépések a parketten

Fesztült izgalom és várakozás előzte meg az első taktusok elhangzását, és az első tánclépéseket a Horváth Mihály Gimnázium szalagavatóján. Az öltözőkből a folyosóra kilépő diákok közül többen párjaiknak még elmondták utolsó "tanácsaikat", s jelezték, hogy a helyes ritmus most is - mint ahogyan az a próbákból már kiderült - a kívülről ismert egy-két-há, a táncstílusoktól függő ütemben!

Majd szmokingos és öltönyös urak kísérték a parkettre tört- és hófehér ruhába öltözött hölgyeiket, hogy a bálok nyitótáncának nevezett keringőben megtegyék első lépéseiket saját szalagavatójukon, s ismét nagyot ugorjanak a felnőtté válás útján. Ehhez az alkalomhoz pedig - mint ahogy az már hagyomány - köszöntő szavak is dukálnak, így most is jobbnál jobb tanácsokkal látták el a tanárok és a diákok a végzős évfolyam büszke, mégis kicsit rémült tanulóit. Először Inokai-Tóth László osztotta meg gondolatait az ünneplőkkel, a fenntartó nevében köszöntötte Bácskai Mihályt, az intézmény volt igaz-gatóját, s arra kérte a jelenlévőket, hogy egyperces néma felállással emlékezzenek a nemrég elhunyt tanárnőre, Gidófalvy Györgynére. Majd beszédében a jelenlegi igazgató többek között arra hívta fel a figyelmet, hogy azok a diákok, akik megszeppent gyermekként érkeztek a gimnáziumba, azok iskolaválasztásukkal vállalták az intézményt, most pedig a szalagok feltűzésével a középiskola is jelzi a végzősök felé ugyanazt. Végül a saját magukért és a társakért való felelősségvállalásra hívta fel a figyelmet, valamint a tanulmányok folytatására. Ezt követően a szűnni nem akaró vastapssal köszöntött dr. Bácskainé Fazekas Márta beszélt a tantestület nevében. A tanárnő az iskola évtizedek óta meglévő szellemiségéről, az ismeretek átadásáról, a munka, a tisztelet, az emberi jogokban és az emberben való hitről, a szerénységről, a szeretet vállalásáról és az alázatról beszélt a diákoknak, majd a hagyományok szerint felolvasta a gimnázium egyik volt diákjának levelét, amelyben idén Alföldi Róbert üzent a végzősöknek. Ahogyan azt megírta, nem tud elfogultság nélkül üzenni a felnövekvő generációnak, mert mélyen a lelkében van az intézmény. Véleménye szerint a Horváth Mihály Gimnázium fogalom és minőség Magyarországon, ahol úgy lehetett és lehet tanulni, hogy öröm suliba járni. - Ott éreztem, hogy önálló és szuverén személyiségnek tekintenek, akinek saját magával szemben vannak kötelességei. Valóban kérdeztek tőlem, s rám voltak kíváncsiak. És én valóban kérdezhettem, s mindig választ kaptam minden kérdésemre - vallott érzéseiről a színész-rendező, mielőtt Farkas Sándor országgyűlési képviselő levélben megfogalmazott jókívánságait hallgatták meg az ünneplők.

Ezt követően mutatkoztak be a 12. évfolyam tanulói osztálytáncaikkal, melyek most is modern- és klasszikus tánctudásról egyaránt tanúságot tettek, s melyekhez felcsendültek a legismertebb dallamok. Szerephez jutott például a Men in black és a Nagy utazás című film betétdala, illetve az örökzöld Night fever, valamint a We are the champion hangjegyei is felcsendültek ezen az estén. Az osztálytáncok között pedig egyéni zenés produkciókkal is bemutatkoztak a HMG diákjai.

(cseh)