2007. december 14.

Emelkedtek a térítési díjak

Az árak és a törvényi változások hatásai az otthonban

Az elmúlt hónapokban jó néhány érdeklődő jelezte már beköltözési szándékát a Szentesi Református Idősek Otthona fenntartójánál. Őket a napokban felkeresik és felmérik, hogy megerősítik-e jelentkezési szándékukat, illetve tájékoztatják őket a feltételekről.

- Ez alapján mindenképp kialakul egy létszám, de ennek ellenére még mindig lehet jelentkezni az otthonba lakónak - tájékoztatta lapunkat Kovách Péter.

A Szentes Nagytemplomi Református Egyházközség lelkipásztora az árakkal kapcsolatban elmondta, hogy kénytelenek voltak az előzetes becsléseken változtatni, melynek az az oka, hogy a jövő évben várhatóan jelentősen emelkedik majd a gáz-, és az áram ára, így a térítési díjakon nekik is emelniük kellett. Ennek eredményeként az egyszemélyes szobák havi térítési díja 150 ezer, a kétszemélyesé 120 ezer, a háromszemélyeseké 100 ezer, a házaspár szobáké 130 ezer forint lesz személyenként. A kétszemélyes és a házaspári szobák árai között azért lesz térítéskülönbség, mert a házaspárihoz tartozik teakonyha is, így tehát az oda költözők egy plusz szolgáltatást kapnak.

- Az épület műszaki állapota alapján bármikor beindulhatna az intézmény működése, melyben előrelépésnek számít az, hogy három hónapos folyamat eredményeként, december 10-én megkaptuk az elvi működési engedélyt. Azt azonban mindenképp fontos tudni, hogy az időseknek érdemes még decemberben jelentkezni a férőhelyekre, mert január 1-jétől megváltozik a Szociális Törvény. Ez azt jelenti, hogy sokkal nehezebb lesz bekerülni egy idősotthonba, mint most. A jövő évben már egy háromfős megyei bizottság bírálja el az összes kérelmet, s többek között azt vizsgálják majd, hogy a jelentkező négy órás gondozásban ellátható-e. Ha négy óránál több gondozást igényel, csak akkor kerülhet be egy idősotthonba, egyébként a házibeteg-ellátásban kell részt vennie. Ez az egyik változás. A másik újdonság, hogy lesz vagyonvizsgálat, melyben megnézik, hogy az adott személynek van-e ingatlana. Ha az idős ember a jelentkezéshez képest másfél éven belül adta el lakását, házát, akkor azt vagyonként beszámítják, s nem költözhet be az intézménybe. Ha másfél éven kívül, akkor jelentkezhet. Emellett lesz egy 100 pontos rendszer is, aminek alapján megvizsgálják többek között a jelentkező egészségi állapotát, önálló étkezési, tisztálkodási képességét, s azt, hogyan tud különböző ház-tasrtási gépeket kezelni. Majd pontozzák azt, s annál esélyesebbé válik a bekerülésre az illető minél több pontot kap, tehát minél rosszabb állapotban van. Ha a Bizottság nem javasolja az idősek otthonában való elhelyezést, akkor a jelentkező csak úgy vehető fel, ha a teljes térítési díjat, tehát az állami normatívával emelt részt is kifizeti - nyilatkozta Kovách Péter. A lelkipásztor azt is elmondta, hogy a szakmai álláshelyekre már kiválasztották a személyeket, akik az intézmény végleges működési engedélyének átvétele után munkába is léphetnek. A többi álláshely meghirdetése pedig függ attól, hogy az eddig beadott intézmény-üzemeltetési ajánlatokban milyen elképzelések szerepelnek.

- A nem szakirányú álláshelyekkel kapcsolatban nagyon magas számban érdeklődtek korábban, hiszen ezek a munkakörök nem igényelnek felsőfokú végzettséget, s rengeteg ilyen munkanélküli van Szentesen - tette hozzá a lelkipásztor.

(lakos)