2007. december 14.

A gyermekek érdekében

Dr. Bácskainé Fazekas Márta, a művelődési és oktatási bizottság elnöke nem ért egyet azzal, hogy a főállású gyermek és ifjúságvédelmi felelős posztot esetleg megszüntetné a város. A képviselő-testület november végi ülésén elmondta, amennyiben újból át kell tekinteni iskolák működését, tegyék meg, nincs ellene, ha arról van szó, hogy átlaglétszám alatti osztályok összevonására van szükség és az iskola finanszírozása így biztosítható.

- Ellenben nekünk problémát okozott, amikor azt láttuk, hogy ilyen könnyen lemondanánk a gyermek és ifjúságvédelmi felelősök munkájáról - érvelt a képviselőasszony. - Tudom, nem kötelező feladat az iskolákban. Azt is tudom, hogy nem a feladat kerülne megszüntetésre, hanem maga a poszt. A feladat szétosztásával valamilyen szinten lehet, hogy tudunk gondoskodni a nehéz sorsú vagy a veszélyeztetett gyermekeinkről, de azt gondolom, hogy nagy luxus lenne, ha nem szakemberek kezében maradna a dolog. Ez a poszt nem egyszerű feladatot jelent a szakember számára. Tulajdonképpen ez egy jelzőrendszer, amely feltárja a veszélyeket, közreműködik azok megszüntetésében. Olyan feladatokat ró az elvégző személyre, ami nem egy vagy két órában végezhető el. A félállás feltétlenül szükséges ahhoz, hogy ne legyen nagyobb baj ezen a területen.

Dr. Bácskainé sorolta a feladatokat: családlátogatásra van szükség, a gyermekvédelmi felelősnek tudnia kell, hogy milyen helyzetben élnek a gyerekek. Tudnia kell, hogy hol van a veszély. Itt prevencióról is kellene beszélni, hiszen nem feltétlenül kell megvárni a bajokat, amikor megelőzhetőek lennének olyan esetek, melyek később esetleg katasztrófához is vezethetnek.

- A feltárt problémával azután bánni kell tudni - folytatta a képviselőasszony -, hiszen pedagógiai eszközökkel nem oldható meg házon belül, fel kell venni a kapcsolatot a gyermekvédelmi szolgálattal, mindenképpen megoldást kell találni arra az esetre, ha a gyermek valamilyen veszélyben van. És akkor nem beszéltünk még a gyermekbántalmazásról. Számtalan olyan esetről van sejtésünk, hogy ilyen előfordulhat. Óriási odafigyelést igényel, hogy ezeket az eseteket felkutassuk, tudomást szerezzünk róla. És a gyermek védelme érdekében lépéseket tegyünk. Az iskolában más feladata is van a gyermekvédelmi felelősnek, beszéljünk csak olyan pedagógiai, nevelési gondokról, mint a dohányzás, mint a kábítószer. Ezekben a kérdésekben feltétlenül szakemberre van szükség. Őket képezni kell, továbbképzésekre kell járatni. Azt gondolom, és ezzel a bizottságunk is egyetért, szeretnénk kérni, ne kerüljön megszüntetésre ez a félállású gyermekvédelmi és ifjúsági felelős posztja.

Dongó László, valamint a szociális bizottság elnöke, Hornyik László is csatlakozott az oktatási bizottság elnök-asszonyához. Kérték, szavazzanak arról, hogy ez kerüljön ki a koncepcióból. Véleményükkel a képviselők többsége egyetértett.

L. J.