2007. december 14.

A megszorítások terhei

A pénzügyi bizottság elnöke neheztel a kormányra

A pénzügyi bizottság egyetért azzal, hogy az önkormányzat kötvényt bocsásson ki. Minderről Kozák János, a pénzügyi bizottság elnöke tájékoztatta a november végi ülésén a képviselőket. Mint mondta, az eddigi információk alapján az egy olcsóbb hitelszerzés, mint ha a bankból vesz fel az önkormányzat hitelt. Hozzáfűzte: ennek érdekében a város kérjen ajánlatot. Szükséges lenne egy olyan konkrét pénzügyi tervet letenni a képviselők elé, a-mely a hitelek részletes feldolgozásával foglalkozik.

- Igazából a jelenlegi állapotokra lennénk kíváncsiak. Azt követően kellene a döntést meghozni. Nagyon oda kell figyelnünk arra, hogy a város ne adósodjon el. A költségvetési koncepció arra épít, hogy bizonyos pluszbevételek keletkeznek, ezek különböző szolgáltatási díjak, adók emeléséből származnak. Ugyanakkor tapasz-talhatjuk, hogy az emberek, egyre többen és egyre nagyobb összegű szociális segélyeket vesznek igénybe, ami az elszegényedési folyamatot jelenti. Gyakorlatilag nem is az ez évi kormányintézkedések sújtanak bennünket, hanem az előző Gyur-csány-kormány intézkedései sújtják az önkormányzatot, és ezen keresztül a város lakosságát. A megszorítások terhét a mai napig nyögjük. Az ország összes önkormányzata ugyanezen problémákkal küszködik. Nem véletlen, hogy több önkormányzat a kötvénykibocsátás gondolatával foglalkozik. Meddig lehet ezt csinálni? Állandóan szembesülünk azzal a problémával, hogy a kormánytámogatások csökkentése miatt mínuszos, forráshiányos a költségvetés. Most is 380-400 millió forintos forráshiánnyal számol a költségvetés működési oldalon. Ezt nem lehet megengedni, csak éppen azt nem tudjuk kiharcolni, hogyan lehet ezt csökkenteni.

A képviselő azzal érvelt, hogy tovább kell vizsgálni a lehetőségeket. Ötleteket sorolt.

- Olyan 45-50 millió forint körül mozog az összeg, amit a város évente rendezvényekre és egyéb támogatásra kifizet - mondta. - Ha nincs pénze az önkormányzatnak, akkor nem biztos, hogy minden héten magas összeget igénylő rendezvényt kell tartani. Rangsoroljuk azokat! Az elmúlt ülésen is elmondtam: nem nagyon tudunk egyetérteni azzal a gyakorlattal, hogy egy olyan Rehab Kft.-t támogat a város, ahol a gazdálkodás továbbra is előretervezetten mínuszos, és minden hónapban milliós nagyságrendű kiadást jelent az önkormányzatnak. Ezt fölül kell vizsgálni. Ekkora pénzhiánnyal a város nem vállalhatja fel a támogatást, nem vagyunk gazdálkodó szervezet. Más. Át kellene gondolni azt, hogy a volt Vízmű épületének megvásárlásával próbáljuk megoldani a szociális bérlakások bizonyos szegmensét. Lehet, hogy nem ez a megoldás. Van a városnak komoly vagyona, melyek használatáról sorozatosan dönteni kell a képviselő-testületnek, például a Rákóczi utcai, vagy a Szarvasi úti óvoda eladása, nem biztos, hogy eladni kellene az épületeket, lehet, hogy ezeket kellene átalakítani szociális bérlakásokká.

Kozák János befejezésül elmondta: a bevételi oldalon a lakosság terhei igazából nagyon nehezen vagy egyáltalán nem növelhetők, az emelésekkel a Fidesz frakció nem ért egyet. Hasonlóan a több mint 50 százalékos adóemeléssel sem, a vállalkozások így is agyon vannak nyomorítva mindenféle adók-kal - fűzte hozzá. Dr. Bácskainé Fazekas Márta képviselőtársa hozzászólására reagálva kijelentette: lehet csökkenteni a rendezvényeket, de akkor minden területen. Ne csak a művelődéshez kapcsolódó rendezvényekhez nyúljanak hozzá.

(lovas)