2007. december 14.

Tovább húzni a nadrágszíjon

A koncepciónak, mint munkaokmánynak kettős feladata van. A település - fönntartásán túl - hogyan tudja fejleszteni, rövid, közép vagy hosszú távon megalapozni az egyes programok végrehajtását. Ez ma forrásokat igényel. Azok lehetnek megszerezhető külső források, melyek ma pályázatot jelentenek, ahhoz viszont saját erőartása, a város muködtetése.

- Alapvető kérdés, hogy a működtetést a bevételeinkből ki tudjuk-e hozni. Már a 2007-es költségvetés elkészítésénél láttuk, hogy az egyensúlyokkal gondok lesznek. Fölvállaltunk intézkedéseket az intézményi szférában: óvodákat vontunk össze, a Széchenyi vonatkozásában iskolát szüntettünk meg, több helyen tettünk takarékossági lépéseket, ezzel azonban az infláció hatására a mérleg egyensúlya nagyon kismértékben javult. Látszik, közel 400 millió forint lesz a költségvetés hiánya - mondta Szirbik Imre polgármester, majd így folytatta:

- A költségvetésen két oldalon lehet javítani: a bevételeket növeljük, avagy úgy, hogy a kiadásokat csökkentjük, a kettőt mozgatva, valahol egyensúlyba jöjjünk.

Az előbbit lehet központi (állami háztartásból), illetve saját bevételre osztani, növelve a lakosság, illetve a vállalkozók terhét. A hiányt valahol finanszírozni kell. Ha nincs saját bevételünk, akkor csak hitelből tudjuk. Lehet kötvényt is kibocsátani, amit ma sok önkormányzat meglép.

Horváth István szerint a kiadási és a bevételi oldalon is a realitást kell szem előtt tartani. A működési költségvetést egyensúlyba kell hozni. Hogyan? A képviselő néhány példát is felsorolt: a tudott szervezeti működési változtatásokat, szűkítéseket és racionalizálásokat azonnali hatálylyal végre kell hajtani. A ta-karékossági intézkedéseket, döntéseket az intézmények vezetői úgy kezeljék, hogy azok végre legyenek hajtva, a vezetők érdekeltek legyenek ebben. A dologi kiadásokat, közüzemi díjakat a takarékosság jegyében csökkenteni kell. Az önkormányzati intézmények által nyújtott ingyenes szolgáltatásokat meg kell szüntetni. Az önkormányzati szolgáltatások, ingatlan bérbeadások díjait piaci szintre kell beállítani. A rászorultak annak alapján kaphassanak támogatást. Át kell vizsgálni az összes önkormányzati tulajdonban lévő ingatlant.

Halmai István a nadrágszíj-húzást nem tudja elfogadni. Mint megjegyezte: már az édesapjának is azt mondták anno, hogy húzzon a nadrágszíjon, jövőre jobb lesz. Nem tudom, milyen módon lehet segíteni a rászorulókon, az egészségügyi ellátást igénybe vevőkön - mondta.

Szirbik Imre hozzátette: partner az ingyenesség megszüntetésében, csak különleges esetekben hagyná. De tudni kell, hogy az ingyenesség döntő területe a sport területén van, mint például az intézményhasználat. A sportalapon keresztül finanszírozzák például a medencehasználatokat. A polgármester kérte a képviselőket, hogy a január 7 és 11 közötti intézményekkel való tételes költségvetési egyeztetésen vegyenek részt, segítsenek abban.

L. J.