2007. december 14.

Őstermelők adószámmal

Januártól azoknak az őstermelőknek is regisztráltatniuk kell magukat az APEH-nél, akiknek eddig ez volt kötelező. Az új áfa-törvény szerint ugyanis adóköteles tevékenységet csak adószámmal lehet folytatni. Ezentúl a keveset áruló őstermelőknek is számlát vagy nyugtát kell adniuk minden esetben. Még félmilliós bevétel alatt is. Eddig ez nem volt kötelező.

Az új áfa-törvény kimondja, hogy azon őstermelőknek, akik terményeiket maguk értékesítik, 2008. január 1-jétől adószámmal kell rendelkezniük, mely az APEH-nál igényelhető. Ez azt jelenti, hogy a termelőknek az eladás első forintjától nyugtát vagy számlát kell adniuk. Ez Szentesen 1800 érvényes igazolványnyal rendelkező őstermelőt érint, tudtuk meg Marsi Tibor falugazdásztól. Az APEH szentesi kirendeltségén az elmúlt napokban hosszú sor kígyózott, csakúgy mint máshol, ezért központilag úgy intézkedtek, hogy postán is feladható a nyomtatvány, tehát már nem indokolt a sorban állás. Az adószámot a 07T101 nyomtatványon lehet kérni, a nyomtatvány kapható a nyomtatványboltokban, illetve az APEH honlapjáról letölthető.

A rendeleten napról-napra változtattak, míg az APEH szegedi kirendeltségéről szerdán délután az alábbi közleményt kaptuk: Amennyiben a termelő a kompenzációs felárra jogosító értékesítése mellett nem áfa-alany vevők részére (például magánszemélyek részére piacon) is értékesít, akkor ezen ügyleteire - a feltételek, különösen az 5 millió forint felső értékhatár - megléte esetében alanyi adómentességet választhat. Ezt az adóhatósághoz be kell jelenteni, a tevékenységüket 2008. január 1-jén vagy korábban kezdőknek a tevékenység megkezdésének bejelentésével együtt 2008. január 15-ig kell megtenniük. A tevékenységüket évközben megkezdőknek az adószám igénylésére és az alanyi adómentesség választására irányuló bejelentési kötelezettségüknek a tevékenységük megkezdésétől számított 15 napon belül tehetnek eleget, a határidő elmulasztása esetén alanyi adómentesség nem alkalmazható. Az alanyi adómentesség választása hiányában, a nem felvásárló felé történő értékesítés után az általános szabályok szerint 20 százalékos általános forgalmi adót kell fizetni.

A bejelentés ebben az évben a 07T101 és a 08TAFA-E jelű nyomtatványok kitöltésével lehetséges, jövőre az erre a célra rendszeresített 08T101 jelű adatlapon.