2007. december 14.

Elköltözik a taxiállomás

A sofőrök nem elégedettek a parkolók számával

Stabarecz Mihály még a régi droszton nyilatkozott lapunknak

A Petőfi Szálló felújítási munkálatainak idejére a taxiállomást áthelyezik a Kossuth Lajos utca evangélikus templom melletti szakaszára. Az átköltözés időpontja azonban még nincs pontosan meghatározva, hiszen az attól is függ, hogy mikor kerítik körbe az épületet a felú-jítási munkálatok idejére. Azonban a rekonstrukció alatt az érintett területen várhatóan a gyalogos forgalom is minimalizálódik, hiszen csak a zebrákon haladnak majd át a lakosok. Az új területen pedig, a kedvező időjárási viszonyoknak köszönhetően már fel is festették a taxiállomás útburkolati jeleit, s minden taxist levélben értesítettek arról, hogy a Pendola Kft. közterület-használati engedélyt kért és kapott az építkezés idejére- tájékoztatta lapunkat Czirok Jánosné.

A polgármesteri hivatal műszaki osztályának vezetője elmondta, hogy a taxisokkal egyeztetve jelölték ki az új drosztot a templom mellett, hiszen több szempontot figyelembe véve is ez a hely tűnt mindenki számára a legcélszerűbbnek. A lehetőségek között volt még a Kossuth tér oldalában a zászlótartók előtti, illetve a Luther tér melletti parkoló. Egyeztettek arról is, hogy a taxisok kaphatnak-e helyet a buszpályaudvaron, de mivel az nem önkormányzati terület, így kizárták ezt a megoldási lehetőséget. - Úgy gondoltuk, hogy inkább a fizető parkolóhelyekből veszünk el erre a célra, s nem az ingyenes parkolókból, hiszen a belvárosban így is nagyon kevés a nem fizető parkolóhely. Véleményem szerint az új, ideiglenes állomáshelynek egy frekventált, könnyen megközelíthető és közlekedési szempontból is biztonságos helyet sikerült ta-lálni - mondta el a műszaki osztály vezetője. Stabarecz Mihály, a Taxi Ász elnöke is egyetért azzal, hogy az evangélikus templom melletti szakaszon biztonságosabb lesz a személygépkocsikkal megfordulni, mint az eddigi, szálloda előtti területen.

Staberecz Mihály azt is elmondta, hogy számukra mindenképpen kevés ez a hét parkolóhely, hiszen jelenleg tizenkét taxi dolgozik Szentesen. Így legalább tíz parkolóhelyre volna szükségük ahhoz, hogy megfelelő módon vehesse igénybe az utazóközönség ezt a szolgáltatást. - Örömmel vennék, ha a posta előtti parkolóhelyekből használhatnának még hármat, hiszen akkor a postához érkező autósoknak is maradna hely a parkolásra, s biztosított lenne a mozgáskorlátozottak parkolására fenntartott hely is. Mi azt is megértjük, hogy a Kossuth utcán meg kell állniuk a postához érkezőknek, de fontos a vér- és a betegszállítás biztosítása is - mondta el Stabarecz Mihály, s hozzátette, hogy akkor sincs fenntartott helyük, ha bérletet vásárolnak a fizetős parkolóba. Ezzel szemben Czirok Jánosné úgy gondolja, hogy elég a hét hely, hiszen az ideiglenes állomáshely kijelölésénél az egyik szempont az volt, hogy ne érje hátrány a taxisokat sem, s ugyanannyi hely legyen számukra, mint amennyi eddig volt. Amikor pedig a végleges helyet kijelölik, akkor majd tárgyalnak arról, hogy mennyi az a parkolóhely szám, amely biztosítható és a taxisok igényeit is kielégíti - mondta.

- Egyébként a gépkocsivezetőknek problémát okoz az is, hogy jelenleg hogyan oldják meg egészségügyi szükségleteiket, hiszen ehhez a központtól számítva oda-vissza 10 percet kell gyalogolniuk, s addig fizetős parkolóban kell hagyniuk autóikat. Pozitívum azon-ban, hogy úgy néz ki sikerült helyet találni a diszpécserközpontnak (tudniillik ez is elköltözött a szálló rekonstrukciója miatt). Igaz egy a központtól távol eső helyen, de meg tudjuk oldani az ügyeleti jellegű fuvarszervezést. Bár erre is jobb lett volna, ha a belvárosban találunk helyet, hiszen úgy az egészségügyi szükségletek intézése is megoldott lenne - mondta a Taxi Ász elnöke.

Kép és szöveg: Cseh-Lakos