2007. október 31.

A jellem-szobrász

Szentes díszpolgára: Dr. Csíky László member of I.S.C.

Némi túlzással, némi iróniával álláshalmozónak nevezte Losonci Miklós művészettör-ténész. Aztán sorolta is, hogy miért: híres kalapácsveto, az ifjúsági magyar válogatott egykori edzője, gyakorló háziorvos jelenleg is és nem utolsó sorban nemzetközi híru, elismert jellem-szobrász. Gondolatokat ébresztő szobrászművész - tette hozzá a műértő szigorúságával Kő Pál "Prima Primissima", Kossuth díjas szobrászművész, aki Csíky Lászlót Kossuth díjra javasolta. Az első nekifutásra nem jött össze.

Ez év október 23-án Szentes Város Önkormányzata Dr. Csíky Lászlónak "Szentes Város Díszpolgára" címet adományozta. Ő így fogalmaz: a város megtisztelt a kitüntető címmel. Örömömre szolgál - folytatja -, hogy az a szétválasztottság, ami ma az országra jellemző, az a szakadék, ami fényévekre szakította szét az ország két nemes táborát, talán a művészetben az árok nem anynyira tátongó mélység. Negyvenkettedik éve dolgozom Szentesen, ma már sajátomnak vallom ezt a várost.

Majd lakásán beszélgetünk, Szarvason a Tessedik Sámuel Foiskolán október 18-án avatott magyar mezőgazdász Diák szobra fényképét nézegetjük. Óriási sikert aratott. Realisztikus ábrázolás-mód jellemzi, Petőfire emlékeztető fejű fiatalembert ábrázol, teljes alakos szobor. Aztán a terveire terelődik a szó.

- Amíg élek, természetesen új terveim vannak-dum spiro spero-lat. (amíg lélegzek remélek). Most készülő életnagyságú szobrom, Puskás Öcsi, a Nemzet Sportolója. Nem véletlen, hogy a sort Puskás Öcsivel kezdem. Még az 50-es években gyermekként megéltem (és itt Szepesit utánozza): "...átívelés, Czibornál van a labda, o Kocsishoz gurít, Kocsis beteszi Puskás elé, Puskás ráfordul, lő góóól!!... " Hát ki az, aki ezt magyarként megélte és nem pezsdül meg a vére??

Zsivótzky Gyula, a Nemzet Sportolója, olimpiai bajnok kalapácsvető, nemrég temetett sporttársam és barátom szobrát október 18-án mutattam be nagy sikerrel a Budai Várban.

Egy kicsit a múltról.

- Apám azért szánt orvosnak, mert úgy tartotta, hogy az orvos még a jég hátán is megél. Az igazat megvallva mondandójának évtizedeken át volt is realitása. Azt is mondta: "fiam úgy élj, mint gyík a kövek közt, hogy reád ne tapossanak..."

Magyar mezőgazdász Diák szobra

Ötévesen készítette a pipáló székely szobrát. Szentesen elso szobrát Dr. Máté Konrád belgyógyász főorvosról készítette. A rendszerváltás után jelentkezik újra szobrokkal. Megformázta Togyánt, Kupát, Kunczét, Antallt, egész ormányokat. Majd következtek a Magyar Származású Nobel-díjasok. Országos bemutatókat tartott, alkotásaival a világot bejárta. Sikert aratott Párizsban, világbajnoki címet nyert Dubaiban, Szent-György Albert szobrával pedig a legnagyobbak közé melkedett Changchunban.

Visszatérünk a mába. A Budai várban tartott kiállítására. A magyar Kultúra Alapítvány Corvin terme adott helyet munkáinak. Több mint hároszáz fonyi ünneplo közönség fogadja a műveket és a szobrászt.

- Szomorú apropó Zsivótzky halála - mondja. - Szűkebb baráti körömhöz tartozott, ő még láthatta a szobrát, elküldtem neki e-mail-ben, gratulált és köszönte. Életem egyik kiemelkedő műve lett! Azzal a sportolói szívvel készítettem, amivel annak idején beálltam dobni a kalapácsot a versenyeken. Azt a magabiztos nyugodt fegyelmezett erőt, amit ő hordozott, azt tükrözi a szobor. Az olimpiai atlétakeret hiánytalanul ott volt a várban!

- A Csíkyek hozták lázba a közönséget. A zeneszerző bátyám gyermekei Kolozsvárról: Csíky Boldizsár PHD-s zongoraművész, és Csíky Borka gordonkaművész, ragyogó bemutatót adtak művészetükből. Utána a szentesi származású, a Budapesti Bartók Béla Művészeti Szakközépiskola negyedéves hallgatója: Halmai Bianka hegedült és óriási sikert aratott! Lépésről lépésre emelkedett a hangulat, aztán a végén vastapsot kaptunk a teremben. Mécs Imre és szobra, Benke Laci bácsi és szobra is óriási ünneplést kapott!

- Megvallom, tartottam tőle, hogy ebben a kritikus időszakban, nem lehet vagy nagyon nehéz lesz megmozgatni tömegeket. Tévedtem... Örültem, hogy a meghívottak 90 százaléka rokonaival, barátaival felvonult. Megdícsértek, nagyon megdícsértek...: Trogmayer Ottó Széchenyi díjas, a Szegedi Móra Ferenc Múzeum nyugalmazott igazgatója könyvem olvasva írta "A mű címe-Teher alatt nő a pálma - Dr. Csíky László szobrai. Elobb szándékosan hagytam ki a neve előtt a dr. előtagot, hiszen orvos-doktor, nem művész-doktor. Ezzel a kihagyással meg akarom tisztelni már csak azért is, mert több orvos születik, mint művész, ugyanis erre az utóbbi hivatásra születni kell, nem lehet sok szorgalommal megtanulni."

- További tervek? Aki öntelt az megáll, aki megáll az lemarad. Terveim között szerepel egy Zsivótzky Gyula teljes alakos szobor megalkotása. Közel 550 szobrot készítettem eddig, mellette háziorvoskodom. Azt szeretném, ha méltó helyre, egy Csíky múzeumba kerülne ez az anyag! Nemrég Sanghaj kulturális küdöttsége járt nálam Sanghaji meghívással 2008-ra... Köszönöm mindazoknak akik segítettek, mert az élet társas játék...

Lovas József