2007. szeptember 14.

Értékeltük az idei vetítéseket

A nyári esték egyik színfoltját jelentette a Széchenyi ligeti strandfürdőben megrendezett vízimozi sorozat, melyen a legkülönbözőbb filmeket vetítették a szervezők. Vászonra került itt többek között a Kóristák, a Trains-potting, és a Psycho.

- Az idei évben csak az utolsó vetítés maradt el, a többit kivétel nélkül sikerült megtartani. Ezzel ellentétben tavaly négy előadást kellett elnapolnunk, hiszen az ilyen rendezvényeket döntően befolyásolja az időjárás. Az utolsó alkalmon pont a Fehér tenyér című filmet vetítettük volna, amelyre nagyon sokan voltak kíváncsiak - mondta el lapunknak Rakk László, a vetítések egyik főszervezője. (Őt a technikai rész lebonyolításában néhány alkalommal Dévai András, a sportközpont műszaki vezetője helyettesített.)

Megkérdeztük, hogy milyen tapasztalatokkal zárult az egész nyarat kitöltő program, melyre Rakk László azt válaszolta, hogy nagyon jókkal. Egyrészt elmondható, hogy idén sokan voltak kíváncsiak a különböző témájú filmekre. Másrészt több korosztályt is lekötött a mozi, hiszen a gyermekektől kezdve az idősebbekig többen kíváncsiak voltak a filmekre. Voltak visszajáró vendégek is, s az üdülőházak lakói is ellátogattak a vízimoziba. Még a vízilabdások egy része is elment több előadásra. Végig ülték a filmeket, ami azért nagy szó, mert a pólósokat nem a kétórás ülésre, tétlenségre kondicionálták.

- A nézőlétszám tekintetében is jó idényt zártunk. Számunkra sohasem az volt az érdekes, hogy hányan voltak ott az elején, hanem az, hogy hány ember maradt végig. A legtöbb látogatót a Trainspotting vonzotta, több mint negyvenen maradtak, míg a legkevesebben a Száll a kakukk fészkére című klasszikust nézték meg. Megállapítható, hogy az előadások látogatottsága függ a művek által képviselt stílustól. Mi azonban nem közönségfilmeket vetítünk, hanem olyan alkotásokat, amelyek inkább közelebb állnak a filmművészethez, mint a szórakoztatóiparhoz. Ettől a következő nyáron sem térünk majd el, ígérte a szervező. Rakk László arról is felvilágosított bennünket, hogy a vetítéseknek a meleg időjárással nem lesz vége, hiszen a könyvtárban továbbra is lehetőség nyílik az effajta kikapcsolódásra. Az Életjel Kulturális Egyesület, a Kiss Bálint Médiaműhely, valamint a városi könyvtár közös szervezésében szeptember 11-től következett a folytatás, amelyben szintén a filmművészet remekművei jutnak főszerephez.

Cseh-Lakos